Privacy, open internet: Europa weet het nog steeds niet

Hennis en Teeven (VVD) stellen vragen internetfilter

Beperkte omvang internetfilter bewijs symboolpolitiek
DOSSIER: Platformen

Gisteren publiceerden wij een analyse van het Nederlandse internetfilter dat binnenkort wordt geïmplementeerd. Mede naar aanleiding van de berichtgeving hierover stelden Jeanine Hennis en Fred Teeven (VVD) op 29 juni 2010 de volgende vragen aan de Minister van Justitie:

1. Klopt het dat u met providers heeft afgesproken alleen websites te filteren uit landen waarmee Nederland geen afspraken heeft gemaakt over rechtshulp?

2. Klopt het dat op de zgn. zwarte lijst, die Nederlandse providers gaan gebruiken, websites uit slechts enkele landen voorkomen, te weten: Thailand, Japan en Zuid-Korea?

3. Kunt u aangeven hoeveel sites bij de start van de ingebruikneming van het internetfilter op de zwarte lijst staan?

4. In aansluiting op vraag 2, en ervan uitgaande dat u met ons van mening bent dat het verbergen van deze gruwelijke misdaden achter een filter de problematiek als zodanig niet oplost: is het de bedoeling dat dit aantal sites zal afnemen? Zo ja, welke maatregelen bent u voornemens te nemen om dit te realiseren? Zo nee, waarom niet?

5. Welke concrete maatregelen heeft u genomen om ervoor te zorgen dat Thailand, Japan en Zuid-Korea de Convention on Cybercrime en/of de United Nations Convention against Transnational Organized Crime ratificeren?

6. Welke concrete maatregelen heeft u tot op heden genomen om ervoor te zorgen dat de sites, die in Thailand, Japan en Zuid-Korea worden gehost, van het web worden gehaald?

7. Bent u van mening dat Nederland er alles aan doet om dergelijk materiaal te verwijderen? Zo ja, kunt u aangeven op welke wijze?

Er is veel te weinig bekend over het Nederlandse internetfilter: de afspraken hierover worden achter gesloten deuren gemaakt. We weten niet hoeveel websites er op de lijst komen te staan, en we weten niet welke maatregelen worden genomen om websites van het net te verwijderen. We zijn blij dat de VVD op deze manier de feiten boven tafel probeert te krijgen, zodat we een geïnformeerd debat kunnen voeren over nut en noodzaak van het filter.

Afbeelding: “FILTER = Fail” van RIUM+, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

 1. Tweets die vermelden Hennis en Teeven (VVD) stellen vragen internetfilter – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Bits of Freedom, fadsandfancies.com. fadsandfancies.com heeft gezegd: Blogfeed: Hennis en Teeven (VVD) stellen vragen internetfilter: Gisteren publiceerden wij een onderzoek naar het … http://bit.ly/bz5Bk6 […]

 2. Alex

  Mag ik hierbij dan mijn respect voor de heer Teeven uitspreken? Hoewel ik het met hem best oneens kan zijn, kan ik ook wel eens achter hem staan, zoals in dit geval.

  Succes allebei!

 3. Jan Hopmans

  Inderdaad respect voor meneer Teeven. Niet zo lang geleden hebben wij hem uitspraken van heel andere aard horen doen. Ik ben blij dat wij toch onterecht blijken te zijn en hij sterke duidelijk vragen stelt.

 4. p.w.de vries

  stem al mer dan 50 vvd maar dit is het einde en met mij vele collegas sharia4holland is voor mij nu echt de druppel.er is met dit kabinet niets ten gunste gekeerd,alleen maar loze woorden en geen daden.

  uitzetten is het enige wat moet worden gedaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.