• Menu

0 recente resultaten

Webwijs: een tussenstand

Onze zelfverdedigingsgids voor internetters, ‘Webwijs – Online Zelfverdediging in 5 Clicks’, is inmiddels een week oud. Vanaf de lancering op 8 juni 2010 heeft Webwijs de gemoederen flink bezig gehouden: verrassend veel media-aandacht, een boel nuttige reacties van gebruikers en af en toe terechte kanttekeningen. Tijd voor een tussenstand.

Ook al is Webwijs de eerste zelfverdedigingsgids die een breed pakket aan maatregelen biedt tegen spam, virussen en privacyschendingen – het verschijnen van de gids is op zichzelf geen schokkend wereldnieuws. Toch kon Webwijs, ondanks de verkiezingen en de start van het WK-voetbal, op veel media-aandacht rekenen. Dat heeft uitzonderlijk hoog aantal page-views en downloads opgeleverd.

Die media-aandacht heeft niet alleen het gebruik van Webwijs gestimuleerd, het heeft ook nuttige tips opgeleverd. Gebruikers deelden massaal hun strategieën voor zelfverdediging, met name in de ‘reacties’ onder de adviezen. Daar zijn wij iedereen erg dankbaar voor! De afgelopen dagen hebben wij meer dan honderd inhoudelijke reacties doorgespit, de meest bruikbare tips zijn inmiddels verwerkt in de webgids. Bijvoorbeeld onder Click 3 – Tijdelijke e-mailadressen.

Er waren ook terechte kanttekeningen. We hebben geen korte samenvatting gemaakt, oftewel één pagina waar álle maatregels opstaan. En twee verouderde programma’s (FireGPG en PeerGuardian) zijn inmiddels uit de webgids gehaald. Er was ook verschil van mening over de opzet van de gids: sommigen hadden liever meer geavanceerde maatregelen gezien, terwijl anderen het te ingewikkeld vonden. Wij hebben voor een laagdrempelige gids gekozen, waar (vrijwel) iedere internetter direct mee aan de slag kan. Bij een volgende editie van Webwijs houden wij natuurlijk zoveel mogelijk houden met al deze punten.

Al met al kijkt Bits of Freedom tevreden terug op de eerste week Webwijs. Het is mooi om te zien dat diegenen waar Bits of Freedom voor opkomt – de internetgebruiker – Webwijs weten te vinden. Maar het initiatief is pas net begonnen. Wij zullen ons blijven inspannen om Webwijs nog beter en breder bekend te maken.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag