De kunst van de netwerkrevolutie: FTW!

Datalek: signaleringslijst met 2800 namen openbaar

A repressive EU copyright policy, thanks to the VVD
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom moet het Zwartboek datalekken helaas weer bijwerken :

  • Juni 2010 Iemand die bij een gemeente een gemeentegids aanvroeg, kreeg per ongeluk niet de gevraagde gids maar de signaleringslijst toegestuurd. De signaleringslijst is lijst van namen van ongeveer 2800 namen van mensen die niet zomaar een nieuw paspoort mogen krijgen of die hun paspoort moeten inleveren. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt de fout.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat die informatie kwijtraakt groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

Afbeelding door ingridtaylar, “San Francisco Oil Spill”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

  1. Tweets die vermelden Datalek: signaleringslijst met 2800 namen openbaar – Bits of Freedom -- Topsy.com

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door christinA eijkhout en Petra Kramer, Bits of Freedom. Bits of Freedom heeft gezegd: Zwartboek datalekken bijgewerkt, nadat gemeente singaleringslijst met 2800 namen lekte: http://bit.ly/ccUiYz […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.