Nieuwe regels voor cookies: wenselijk of niet?

De kunst van de netwerkrevolutie: FTW!

Datalek: signaleringslijst met 2800 namen openbaar

“We can’t be controlled. We can’t be stopped. We will win!” Aldus een van de leiders van de wereldwijde opstand van virtuele internetwerkers in het nieuwe boek van Cory Doctorow, For The Win. Niet iedereen zal het kunnen waarderen, maar een aanrader voor hen die de ambitie hebben de wereld te veranderen via het internet, of graag lezen hoe anderen dat doen.

For the Win speelt in een tijd waar virtuele economieën, zoals World of Warcraft en Second Life, even belangrijk zijn geworden als “echte” economieën. Veel arbeiders zijn voor hun inkomsten afhankelijk van werk in die virtuele economieën: spelers, zgn. goldfarmers, verdienen hun geld door het level van hun opdrachtgevers op te krikken of door virtuele goederen te verdienen.

Maar terwijl “echte” arbeiders zichzelf hebben verenigd in vakbonden om uitbuiting tegen te gaan, hebben deze goldfarmers dat nog niet gedaan. En als een goldfarmer staakt kunnen opdrachtgevers zich makkelijk verplaatsen naar een ander land: het maakt voor een opdrachtgever immers niet uit van waaruit het werk wordt gedaan.

Dit boek gaat over hoe goldfarmers zich organiseren om zich te beschermen tegen uitbuiting door hun werkgevers. Dat is niet nieuw; vakbonden bestaan al meer dan een eeuw. Maar de manier waarop zij zich organiseren, via het internet: dat is wel nieuw. Superefficiënte coördinatie via chatrooms; clandestiene internetradio-shows via Falun Gong proxies om de Chinese firewall te omzeilen; en een continu kat-en-muisspel tussen de beheerders van de online werelden en haar spelers.

En daarom is For the win een aardig boek: omdat Doctorow vertelt over een toekomst waarin burgers de kunst van de internetcoördinatie goed in de vingers hebben en de wereld samen veranderen. Het is een vermakelijk boek voor iedereen die de ambitie heeft om een kleine of grote revolutie te beginnen met weinig middelen.

Maar als je online-activisten, zoals AKVorrat, AKZensur, La Quadrature en ons al volgt, verwacht dan geen schokkende inzichten: de netwerkrevolutie vindt al plaats. FTW!

For the win is gratis verkrijgbaar via de website van Cory Doctorow en te koop in boekhandels. We hebben ook een recensie van het vorige boek van Doctorow, Makers, op onze blog gepubliceerd.

De afbeelding is gebaseerd op de cover van For the win.

  1. Tweets die vermelden De kunst van de netwerkrevolutie: FTW! – Bits of Freedom -- Topsy.com

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Arjen Kamphuis en fadsandfancies.com, Bits of Freedom. Bits of Freedom heeft gezegd: Bits of Freedom: "De kunst van de netwerkrevolutie: FTW!" [boekrecensie]: http://is.gd/cDHr2 […]

  2. Arjen

    Eerdere boeken van Cory Doctorow zijn heel relevant voor liefhebbers van privacy en (digitale) burgerrechten. Hier mijn recensie uit 2008 met o.m. links naar de vrije download: http://bit.ly/cbrGuH

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.