Het verkiezingsprogramma van de Piratenpartij

Europese Toezichthouder: Nederlands internetfilter niet toelaatbaar

Aantal telefoontaps afgelopen jaar opnieuw gestegen
DOSSIER: Platformen

Zoals bekend heeft de Europese Commissie voorgesteld (PDF) een internetfilter in te voeren en wordt ook in Nederland gewerkt aan een internetfilter. Wij voeren campagne tegen deze plannen. Nu heeft ook de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming zich over dit soort filters uitgelaten (PDF). Conclusie: het Nederlandse filtersysteem is niet toelaatbaar.

De Toezichthouder vraagt aandacht voor twee belangrijke knelpunten.

 • Het monitoren van internetverkeer is een inperking van fundamentele rechten, waaronder het recht op privacy. De Toezichthouder wil daarom dat de inzet van dit soort technieken met strenge waarborgen wordt omkleed. Internetblokkades mogen slechts worden toegepast als een rechter daarop toeziet. Ook moeten technische maatregelen worden genomen om misbruik (lees: ongewenste uitbreiding) van deze filters te voorkomen.
 • Hij stelt vervolgens dat zelfreguleringsregimes, waarbij providers onderling of in samenspraak met de overheid afspreken om bepaalde informatie te blokkeren, niet met voldoende waarborgen zijn omkleed. De Toezichthouder vindt dat een Europese verplichting om te filteren zou moeten worden vergezeld door een verplichting voor Europese lidstaten om geharmoniseerde, duidelijke en gedetailleerde procedures in het leven te roepen, die door een onafhankelijke toezichthouder worden gecontroleerd.

In Nederland probeert het Ministerie van Justitie via zelfregulering internetblokkades te introduceren. Waarborgen ontbreken volledig: we weten niet wat gefilterd wordt, hoe we ertegen kunnen protesteren, wie de lijst controleert en op welke manier uitbreiding van de lijst wordt voorkomen. Na deze opinie is maar één conclusie mogelijk: het Nederlandse systeem is niet toelaatbaar.

Hoewel Bits of Freedom positief is over de conclusie van de Toezichthouder, zijn wij tegen een internetfilter, zelfs als dat wel met juridische waarborgen is omkleed. Wij pleiten er voor om het probleem niet te verbergen achter een blokkade, maar in plaats daarvan tijd, geld en energie te steken in het aanpakken van het probleem: afbeeldingen verwijderen en distributeurs straffen. Zie voor meer informatie ons dossier Filtering en blokkering.

Afbeelding: “FILTER = Fail” van RIUM+, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

 1. Tweets die vermelden Europese Toezichthouder: Nederlands internetfilter niet toelaatbaar – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Steven Rieder, Ime Smits, Nick Diamond Jr., Stefan Hoogerwerf, Bits of Freedom en anderen. Bits of Freedom heeft gezegd: Bits of Freedom: "Europese Toezichthouder: Nederlands internetfilter niet toelaatbaar": http://is.gd/cj380 […]

 2. Student

  Toen men de massa niet meer real-time kon monitoren, gingen ze het maar opslaan.
  Waarschijnlijk zijn ze nu tot de conclusie gekomen dat het een beetje te veel is geworden.
  Ik houdt mijn hart vast wat gaat volgen…

 3. mbglitch

  precies hetzelfde als berlusconi in italie probeert te doen. het gaat de verkeerde kant op mensen, dit zijn de eerste stappen naar fascisme.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.