• Menu

0 recente resultaten

Aantal telefoontaps afgelopen jaar opnieuw gestegen

Hoewel het aantal getapte telefoonnummers in 2009 is afgenomen ten opzichte van 2008, is het totaal aantal taps opnieuw gestegen, zo blijkt uit het deze week aangeboden jaarverslag van het Ministerie van Justitie 2009 (PDF).

Het gemiddeld aantal telefoontaps steeg afgelopen jaar van 1946 naar 2121 taps per dag. In 2007 bedroeg het gemiddeld aantal taps per dag nog 1681 (gemeten over de tweede helft van 2007). De hoeveelheid nummers waarvoor een bevel tot aftappen is gegeven nam vorig jaar wel af, namelijk van 26.425 naar 24.724 telefoonnummers. Hieruit kan geconcludeerd worden dat een kleiner aantal nummers vaker werd afgetapt. Ook staat dus vast dat Nederland per dag nog altijd even vaak tapt als de Verenigde Staten in een heel jaar.

Overigens vallen zowel de telefoontaps van de AIVD en de MIVD als internettaps niet onder deze cijfers. Zie voor meer informatie ook ons dossier Aftappen.

Afbeelding gebaseerd op een foto van ElDave, “Honest Phone”, gepubliceerd onder een Creative Commons Attribution-Non-commercial-Share Alike 2.0 Generic-licentie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag