Europese Toezichthouder: Nederlands internetfilter niet toelaatbaar

Aantal telefoontaps afgelopen jaar opnieuw gestegen

Bits of Freedom op EenVandaag over Facebook [video]

Hoewel het aantal getapte telefoonnummers in 2009 is afgenomen ten opzichte van 2008, is het totaal aantal taps opnieuw gestegen, zo blijkt uit het deze week aangeboden jaarverslag van het Ministerie van Justitie 2009 (PDF).

Het gemiddeld aantal telefoontaps steeg afgelopen jaar van 1946 naar 2121 taps per dag. In 2007 bedroeg het gemiddeld aantal taps per dag nog 1681 (gemeten over de tweede helft van 2007). De hoeveelheid nummers waarvoor een bevel tot aftappen is gegeven nam vorig jaar wel af, namelijk van 26.425 naar 24.724 telefoonnummers. Hieruit kan geconcludeerd worden dat een kleiner aantal nummers vaker werd afgetapt. Ook staat dus vast dat Nederland per dag nog altijd even vaak tapt als de Verenigde Staten in een heel jaar.

Overigens vallen zowel de telefoontaps van de AIVD en de MIVD als internettaps niet onder deze cijfers. Zie voor meer informatie ook ons dossier Aftappen.

Afbeelding gebaseerd op een foto van ElDave, “Honest Phone”, gepubliceerd onder een Creative Commons Attribution-Non-commercial-Share Alike 2.0 Generic-licentie.

  1. Tweets die vermelden Aantal telefoontaps afgelopen jaar opnieuw gestegen – Bits of Freedom -- Topsy.com

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Walter van Holst, Arnoud Wokke, Jildou G., C. Cornell Evers, fadsandfancies.com en anderen. fadsandfancies.com heeft gezegd: Blogfeed: Aantal telefoontaps afgelopen jaar opnieuw gestegen: Hoewel het aantal getapte telefoonnummers in 2009 … http://bit.ly/dnT57Y […]

  2. Alexander

    De zin “Ook staat dus vast dat Nederland per dag nog altijd even vaak tapt als de Verenigde Staten in een heel jaar” klopt niet helemaal. In de VS werd in 2008 toestemming gegeven voor het aftappen van 1,891 telefoonnummers. Maar van die 1,891 telefoonnummers worden maarliefst 5,118,937 gesprekken afgeluisterd, dit tegenover 620,500 telefoongesprekken (1,700 gesprekken per dag x 365 dagen) in Nederland. Dus valt wel te concluderen dat in de VS veel intensiever wordt afgetapt, bovendien zijn in deze cijfers nog niet eens het aantal telefoontaps op grond van terrorisme opgenomen, iedereen kan zich wel voorstellen dat dit nog wel significant zal bijdragen aan het totaal aantal telefoontaps.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.