Zo stel je jouw vraag over digitale vrijheid

Digitale Vrijheidswijzer online!

Boekrecensie: Makers van Cory Doctorow
DOSSIER: Stemwijzer

Welke partijen willen de OV-chipkaart anoniem maken? En welke partijen willen continu persoonlijke gegevens van onverdachte Nederlanders registreren? Over deze en aanverwante vragen heeft Bits of Freedom een stemwijzer voor digitale vrijheid ontwikkeld. Op de website www.digitalevrijheidswijzer.nl is vanaf maandag 17 mei in één oogopslag te zien welke partijen zich sterk maken voor digitale vrijheid. Partijen hebben op negen punten de beoordeling ‘Vrij’, ‘Lekker Makkelijk’ en ‘Onvrij’ verdiend. Op deze manier geeft de digitale burgerrechtenbeweging aanvulling op thema’s waarop zowel Kieskompas en Stemwijzer achterblijven.

Groot aantal verkiezingsprogramma’s aangepast
De Digitale Vrijheidswijzer is de logische vervolgstap na de succesvolle verkiezingsactie van Bits of Freedom om digitale vrijheid in verkiezingsprogramma’s te beschermen. De burgerrechtenbeweging stelde al op 1 maart een Manifest voor digitale vrijheid (PDF) op. Daarop namen programmacommissies al enkele punten over. Maar daar hield het niet op. Bits of Freedom vroeg vervolgens leden van politieke partijen om amendementen te steunen tijdens de partij-congressen. Het resultaat is indrukwekkend: vijf partijen hebben in totaal tien amendementen over digitale vrijheid overgenomen.

Heft in eigen hand
Niet eerder bereikte een groep burgers met zo weinig middelen zoveel resultaat. Vooral Twitter bleek van onschatbare waarde in deze burgeractie. Directeur Ot van Daalen: “Burgers voelen zich vaak machteloos in het politieke proces. Wij hebben onze sympathisanten geholpen om het heft in eigen handen te nemen. Met onze juridische expertise maakten wij de problematiek inzichtelijk, en daarna brachten we mensen met elkaar in contact. Vervolgens gingen onze vrijwilligers en leden van politieke partijen er zelf mee aan de slag. Hun overtuiging en doorzettingsvermogen vormt het succes van deze actie.”

Screenshot-2

Welke partijen willen de OV-chipkaart anoniem maken? En welke partijen willen continu persoonlijke gegevens van onverdachte Nederlanders registreren? Over deze en aanverwante vragen heeft Bits of Freedom een stemwijzer voor digitale vrijheid ontwikkeld. Op de website www.digitalevrijheidswijzer.nl is vanaf vandaag in één oogopslag te zien welke partijen zich sterk maken voor digitale vrijheid.

Partijen hebben op negen punten de beoordeling ‘Vrij’, ‘Lekker Makkelijk’ en ‘Onvrij’ verdiend. Op deze manier geeft de digitale burgerrechtenbeweging aanvulling op thema’s waarop zowel Kieskompas en Stemwijzer achterblijven.

Groot aantal verkiezingsprogramma’s aangepast

De Digitale Vrijheidswijzer is de logische vervolgstap na de succesvolle verkiezingsactie van Bits of Freedom om digitale vrijheid in verkiezingsprogramma’s te beschermen. De burgerrechtenbeweging stelde al op 1 maart een Manifest voor Digitale Vrijheid op. Daarop namen programmacommissies al enkele punten over. Maar daar hield het niet op. Bits of Freedom vroeg vervolgens leden van politieke partijen om amendementen te steunen tijdens de partij-congressen. Het resultaat is indrukwekkend: vijf partijen hebben in totaal tien amendementen over digitale vrijheid overgenomen.

Heft in eigen hand

Niet eerder bereikte een groep burgers met zo weinig middelen zoveel resultaat. Vooral Twitter bleek van onschatbare waarde in deze burgeractie. Directeur Ot van Daalen: “Burgers voelen zich vaak machteloos in het politieke proces. Wij hebben onze sympathisanten geholpen om het heft in eigen handen te nemen. Met onze juridische expertise maakten wij de problematiek inzichtelijk, en daarna brachten we mensen met elkaar in contact. Vervolgens gingen onze vrijwilligers en leden van politieke partijen er zelf mee aan de slag. Hun overtuiging en doorzettingsvermogen vormt het succes van deze actie.”

 1. Tweets die vermelden Maandag 17 mei digitale vrijheidswijzer online – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Nathalie van Koot, Frank Licht en Céline , Bits of Freedom. Bits of Freedom heeft gezegd: Weet je niet op wie je moet stemmen? Maandag 17 mei is onze Digitale Vrijheidswijzer online! http://bit.ly/dhFQ4T […]

 2. Boelie

  Even een vraagje, komen echt alle partijen die aan de verkiezingen mee doen aan bod in de digitale vrijheidswijzer? Er is namelijk een nieuwe, alternatieve partij gestart die ook een heel goed privacy beleid heeft, de partij voor Mens en Spirit, voor meer info is hier hun programma:
  http://www.partijvoormensenspirit.nl/File.aspx/download/Verkiezingsprogramma+Partij+voor+Mens+en+Spirit-2010-2014-pdf

 3. Daphne van der Kroft

  @Boelie Ja hoor, Mens en Spirit staat er ook op.

 4. Vincent B.

  Hierbij nog een belangrijke aanvulling:

  “Er komt geen landelijke vingerafdrukkendatabank. De overheid slaat vingerafdrukken en gezichtsscans van aanvragers van identiteitsdocumenten alleen op in de chip van dat document, conform de Europese verordening, zodat kan worden gecontroleerd of pas en persoon bij elkaar horen.” (GroenLinks)

  “Het opnemen van vingerafdrukken in het paspoort en opname in de centrale database moet ongedaan gemaakt worden.” (PvdD)

  “In Europees verband pleiten we voor afschaffing van de vingerafdruk in het paspoort. Die vingerafdrukken gaan we niet opslaan in een groot databestand.” (SP)

  De verkiezingsprogramma’s van D66 en andere partijen zwijgen hierover, evenals jullie (overigens nuttige) Digitale Vrijheidswijzer trouwens.

  • Ot van Daalen

   Dit valt onder het kopje “toetsing van bestaande surveillance” en is wel degelijk opgenomen.

 5. Unaniem

  Is het niet veel beter om naar het bestaande track record van een partij te kijken, zoals http://privacybarometer.nl/ doet? Zeker bij een partij als D66 die bekend staat om verkiezingsbeloftes niet na te komen. (Zie bijvoorbeeld de column http://weblogs.nrc.nl/ellian/2009/03/13/d66-en-het-chronische-gebrek-aan-principes/.) BOF heeft met succes gelobbied om verkiezingsprogramma’s op privacypunten aan te sterken (hulde daarvoor!). Maar moet een partij die dat klakkeloos overneemt maar nooit zal uitvoeren nu beloond worden?

  • Ot van Daalen

   Dit is een heel terecht punt: verkiezingsbeloftes wijken nog wel eens af van het stemgedrag. Wij vinden echter dat partijen ook de mogelijkheid moeten krijgen om met oud beleid te breken, en daarom hebben wij ons gericht op het verkiezingsprogramma dat de ambities voor de toekomst beschrijft. Kiezers die ook het stemgedrag in het verleden belangrijk vinden, wordt zeer aangeraden om de privacybarometer.nl te bezoeken. Dat is overigens ook op digitalevrijheidswijzer.nl vermeld.

 6. Vincent B.

  @ Ot v. Daalen
  Aha… okido.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.