Stick it

Ontwikkeling zelfverdedigingsgids voor internetgebruikers van start

Strijd bewaarplicht met grondrechten eindelijk getoetst door Europese rechter
DOSSIER: Doe-het-zelf

Bits of Freedom kondigde eerder al aan een zelfverdedigingsgids voor internetgebruikers te gaan ontwikkelen. Inmiddels weten wij wie er behoefte hebben aan online zelfverdediging, welke vorm de gids moet aannemen en is er tijd vrijgemaakt voor het realiseren ervan. Een korte update.

De werktitel van de gids luidt: ‘Online Zelfverdediging in 10 minuten’. Met de gids wil Bits of Freedom een breed publiek de kans geven hun zelfverdediging in tien minuten stevig te verbeteren. Je kunt jezelf en je omgeving namelijk al heel eenvoudig wapenen tegen zaken als spam, ongewenste reclame, identiteitsfraude en virussen. Daarnaast biedt de gids aanvullende maatregelen bij vijf gangbare online handelingen: surfen, mailen, social networking, bellen en filesharing.

De gids wordt kort en krachtig. Maatregelen zullen in toegankelijke taal en met heldere afbeeldingen worden beschreven. De gids verschijnt als website, als boekje en als poster. Zo kan iedereen de gids delen met zijn naaste omgeving, uitprinten en ophangen op de werkvloer of in het klaslokaal. De gids is uiteraard gratis, wordt uitgebracht onder een Creative Commons licentie en waar mogelijk moedigen wij het gebruik van open source software aan.

Streefdatum voor publicatie is medio juni. Vanaf volgende week gaan wij op zoek naar vrijwilligers die kunnen helpen met de vormgeving. Geïntesseerden kunnen zich nu alvast melden via: info@bof.nl.

Afbeelding door Arturo de Albornoz, “JR Taekwondo Singapore”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic licentie.

 1. Tweets die vermelden Ontwikkeling zelfverdedigingsgids voor internetgebruikers van start – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door gvenkdaily. gvenkdaily heeft gezegd: Bits of Freedom heeft een update geplaatst over de 'zelfverdedigingsgids voor internetgebruikers': http://bit.ly/c2Y6Rt […]

 2. Tweets die vermelden Ontwikkeling zelfverdedigingsgids voor internetgebruikers van start: -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Netrex.nl Webdesign. Netrex.nl Webdesign heeft gezegd: Ontwikkeling zelfverdedigingsgids voor internetgebruikers van start: http://bit.ly/9BQsF6 […]

 3. Jaap van der Veen

  Geweldig initiatief. Ga zo door BOF..!

 4. karel zengdurf

  Enig idee wat het standpunt van deze gids wordt op het gebied van antivirus software?

  (of beter gezegd, antivirus/malware/spyware/cookies/firewall/filter/bemoei software)

  Het is namelijk mijn ervaring dat dit soort software [AVS, Avira, om over Kaspersky nog maar niet te spreken] in de praktijk vrij weinig extra bescherming biedt, zeker als men zich aan een aantal “gezond verstand verdedigingstechnieken”* in acht neemt.

  Ik begrijp dat “alle beetjes helpen”, maar de vraag is of tegen de tijd dat het scan programma de software detecteert de schade niet al gedaan is.

  Ook belangrijk is dat ieder commercieel programma zich altijd als “resident virus schild” wil installeren, wat behoorlijk veel CPU/geheugen en harde schijf geratel vergt. Het performance-verlies is vaak duidelijk merkbaar.

  Verder is uit onderzoek gebleken dat als een virus/exploit ook maar een beetje zn best doet om zich te verstoppen dmv EXE-packers (redelijk gangbare tools om executables kleiner te maken, niet specifiek voor virussen), dat iedere virusscanner op zn bek gaat. Kaspersky probeerde overigens dit onderzoek tegen te gaan omdat het “onethisch” zou zijn [mensen konden virussen uploaden naar een server die vervolgens tegen verschillende combinaties exepackers and virusscanners werden getest]. Er wordt al meer dan 10 jaar gepraat over zgn “heuristics” in virusscanners, maar in de praktijk is die technologie er gewoon niet [theoretisch ook niet trouwens], al wordt het wel geclaimed.

  Daar komt bij dat verreweg de meeste detecties die wel worden opgepikt vaak relatief onschuldig zijn (“tracking cookies” en dergelijke), om het idee te geven dat de scanner daadwerkelijk “iets doet”. Ik kan me dat wel voorstellen, ik heb een tijdje ClamWin, een opensource virusscanner, gedraaid en die vond dus nooit wat, omdat ie alleen maar naar echte virussen en exploits zocht.
  Ik moet toegeven, ik kreeg zelf ook een beetje het idee van “doet ie het eigenlijk wel?”.

  Tegenwoordig draai ik geen residente virusscanner meer, alleen ongeveer maandelijks even met zo’n PortableApps.com antivirus-op-een-USB voor de zekerheid (vind nooit wat). Misschien is dat anders een goed advies voor de gids?

  Sowieso zijn die PortableApps natuurlijk geweldig vanuit een privacy-oogpunt, aangezien de instellingen op de USBstick worden opgeslagen en niet op de computer zelf.

  In ieder geval, het is belangrijk te realiseren dat de praktijk van de anti-virussoftware markt voor een groot deel bestaat uit marketing en snake-oil, en–zeker als je wat online zelfverdediging toepast–vrijwel geen extra bescherming toepast [maar wel je computer een stuk trager maakt] [oh en dan is er natuurlijk ook nog het probleem dat af en toe een update een systeembestand als virus betitelt en hele kuddes computers onbruikbaar maakt]

  * Ik denk hierbij aan tips over hoe men kan inschatten of een website/programma/popup te vertrouwen is of niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.