Bits of Freedom in FD: kabinet moet open internet steunen

Webblokkade Brein tast fundament van internet aan

Onze eigen pagina op Facebook
DOSSIER: Platformen

Brein, de lobbyclub van de contentindustrie, eist dat internetprovider Ziggo Nederlandse internetters de toegang tot The Pirate Bay ontzegt. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling, omdat de neutrale rol van providers hiermee in gevaar komt. Vanwege het zwaarwegend maatschappelijk belang moet de Nederlandse overheid zich daarom uitspreken tegen deze door de industrie afgedwongen internetblokkades.

Internetproviders zoals Ziggo zijn op grond van Europese regelgeving niet aansprakelijk voor het verkeer dat via hun netwerk verloopt. De Europese wetgever heeft bewust voor die aansprakelijkheidsbeperking gekozen om innovatie te bevorderen en censuur te voorkomen. Brein probeert deze Europese regelgeving nu te omzeilen.

Wanneer Ziggo websites zou gaan blokkeren die volgens derden niet acceptabel zijn, zou daarmee een onwenselijk precedent worden geschapen. The Pirate Bay zou de eerste, maar zeker niet de laatste website op een zwarte lijst worden. In Australië is zelfs een website over euthanasie op zo een zwarte lijst gezet.

Zodra providers websites gaan blokkeren, betekent dat het einde van een vrij en open internet. Het fundament van het internet zoals we het nu kennen, is juist dat internetproviders het verkeer van hun gebruikers ongefilterd doorlaten. Wanneer we dat uitgangspunt loslaten, zetten we het open karakter van internet op het spel. De contentindustrie moet met haar tijd meegaan, en het internet gebruiken in plaats van het bestrijden.

Afbeelding: “FILTER = Fail” van RIUM+, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

 1. Esteezee

  BOF de lobbyclub van Xs4all en consorten moet geen hypocriete onzin verkopen. Ziggo lonkt gebruikers: kom lekker snel bij ons films downloaden. Niks neutraal maar lekker geld verdienen, nergens verantwoordelijk of aansprakelijk voor, lekker toegang verschaffen tot gratis illegale content. Natuurlijk willen auteurs en producenten hun spullen ook op internet zetten maar dan moeten ze zich wel tegen de uitvreters kunnen beschermen die hun spullen gratis verspreiden. Echt te gek voor woorden.

  • Ot van Daalen

   Bits of Freedom verdedigt vrijheid en privacy op internet. Wij komen dus niet op voor de belangen van XS4ALL of een andere provider. Wij komen op voor de internetgebruiker. Zie bijvoorbeeld onze positie in het netneutraliteitdossier.

 2. Bright

  BREIN reageert op weigering Ziggo om The Pirate Bay te blokkeren: http://tinyurl.com/32wmhaa

 3. Robert

  BOF een lobby groep voor xs4all? wat maakt dat uit? Want dan is er in ieder geval IEMAND die zegt “ho, stop!” als brein/buma/nvpi weer iets eist wat inbreuk maakt op ons consumentenrecht, want de consumentenbond houd zich al tijden stil op dit punt.

  De output van de belangen organisaties van de entertainment industrie is al jaren niets meer dan “verbieden! inperken! restrictie!” en verder weinig.

  Spotify? groot nieuws op het journaal dat het wel even de muziek industrie zou redden, maar ondertussen is het nog steeds niet in nederland. Hulu? alleen beschikbaar in de usa en onderhandelingen over uitbreiding naar de UK zijn afgeketst. Youtube? blokkeert ondertussen van alles en nog wat op niks af. Netflix? niet beschikbaar! BBC Iplayer? niet beschikbaar! ITunes? muziek is pas een jaar DRM vrij, maar audiobooks niet en de rest is NIET BESCHIKBAAR! Amazon mp3? NIET BESCHIKBAAR

  als Ziggo wil adverteren met snel films downloaden is dat hun goed recht, het is verder aan BREIN en consorten om gewoon te voorzien in die behoefte. Als ze dat niet willen/kunnen is het niet meer dan logisch dat het grijze circuit in de behoefte voorziet totdat er goede alternatieven zijn.

 4. Tweets die vermelden Webblokkade Brein tast fundament van internet aan – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Bas+Leenders, Mark van Eijk, Niek van der Maas, Justine Pardoen, fadsandfancies.com en anderen. fadsandfancies.com heeft gezegd: Blogfeed: Webblokkade Brein tast fundament van internet aan: Brein, de lobbyclub van de contentindustrie, eist da… http://bit.ly/cv4A7Q […]

 5. Esteezee

  Natuurlijk moet er legaal aanbod beschikbaar zijn. Dat is er ook. Het moet natuurlijk nog meer worden. Maar je moet je werk wel kunnen beschermen tegen gratis illegaal aanbod zoals op The Pirate Bay anders zullen er weinig mensen blijven die betalen voor legaal aanbod. Dat is trouwens geen ‘grijs’circuit maar een zwart circuit. Er is geen recht op illegaal aanbod. Tegen illegaal aanbod moet je gewoon op kunnen treden zodat het goed gaat komen met dat legale aanbod. Niet ‘jij eerst’en ‘eigen schuld, dikke bult’ roepen en ondertussen doorgaan met geld verdienen aan illegaliteit maar samen die illegaliteit een halt toeroepen zodat er ook door content creators en hun business verdiend kan worden op internet.

 6. Robert

  iTunes is toch een succes ondanks the piratebay? Volgens jou zou itunes het niet gehaald hebben omdat het gratis alternatief er nog is, maar de clou van iTunes is dat het makkelijk is en dat is waar je op kunt concurreren.

  Moet de Bieb maar sluiten omdat de boekhandels er last van hebben?

 7. Jeroen van der Gun

  Esteezee: internetproviders zijn geen instanties voor wetshandhaving. Brein moet gewoon naar Zweden gaan en daar zijn eigen problemen oplossen.

 8. Ronnie

  Esteezee: Je kunt je ook afvragen of het uberhaubt zin heeft om geld en energie te steken in het bestrijden van iets, wat ten eerste niet te bestijden valt, en ten tweede geen winst oplevert. Immers mensen die nu niet bereid zijn te betalen, zullen dat ook na blokkades niet doen.
  Geef dat geld beter uit om mensen die bereid zijn te betalen als je nieuwe klant te maken en bindt die klanten aan je. Onder andere door goede legale alternatieve aan te bieden en te adverteren van de voordelen hiervan.

 9. Kuiken

  Stel dat Ziggo gedwongen wordt om de website van TPB te blokkeren. Op welke grond zou dat dan zijn?

  Ziggo heeft namelijk geen enkele band met TPB en moedigt onrechtmatig gebruik via TPB niet aan. De enige reden die ik mij kan bedenken is het feit dat Ziggo de feitelijke macht heeft over de toegang van haar klanten tot websites. Maar is dat voldoende om op straffe van aansprakelijkheid de toegang tot bepaalde websites te blokkeren?
  Ik kan mij alleen voorstellen dat de rechter dan gaat teruggrijpen naar een of andere algemene zorgplicht die voor ISPs zou gelden.

  Als dit voor de rechter voldoende is, wat is dan het gevolg? Moeten ISPs dan opeens toegang tot websites gaan blokkeren als ze daartoe door partijen als Brein worden verzocht? Het risico van aansprakelijkheid zal ISPs er dan toe dwingen om zelfcensuur toe te passen dmv het blokkeren van websites. Dat is nu juist een situatie die men wilde voorkomen met de ‘safe harbour’ bepalingen van de E-Commerce Richtlijn.

 10. L.

  Ik begrijp dat auteurs op een nette manier willen verdienen aan hun produkten. Brein irriteert me echter mateloos. Ik word helemaal beroerd van de ongevraagde content die Brein toevoegt aan DVD’s. Dit werkt zo averechts dat ik helemaal geen DVD’s meer aanschaf. Verder is het ongehoord hoe de content-industrie onze privacy aantast. En dat laten we zomaar allemaal gebeuren.

 11. sylvia

  Wat mij zorgen baart, is het gevolg van een eventueel vonnis, waarbij de ISP wordt gedwongen tot blokkeren van sites. Naar mijn idee is dit een inbreuk op de netneutraliteit. Als blokkeren van sites die iets doen wat een ander – in dit geval BREIN, maar het kan ook de overheid zijn!!!- gaan we dan niet in de richting een controlerende BIG BROTHER die bepaalt wat op het internet wordt door gelaten.

 12. Tweets die vermelden Webblokkade Brein tast fundament van internet aan – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Peter Tavenier. Peter Tavenier heeft gezegd: op naar een tweede china.. http://bit.ly/bYuOHM […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.