• Menu

0 recente resultaten

Buma zet gedurfde stap, maar het kan beter

De collectieve rechtenorganisatie Buma/Stemra heeft een plan gelanceerd om filesharing te legaliseren. Bits of Freedom juicht het toe dat Buma een constructieve en innovatieve oplossing aanreikt om de patstelling in het filesharing-conflict te doorbreken. Maar het kan beter.

Buma’s plan komt erop neer dat internetgebruikers via providers een vrijwillige licentie kunnen afsluiten voor het uitwisselen van muziek via filesharingtechnologie. Bits of Freedom heeft dit vorige week nog aan Buma gesuggereerd. Het is een elegante manier om in één klap de massale uitwisseling van muziek via filesharingnetwerken te legaliseren. Buma verdient lof voor het zetten van deze eerste stap.

Het kan echter nog beter. Wij begrijpen dat de verdeling van de licentiegelden zou plaatsvinden aan de hand van internetgebruik van individuele gebruikers, door alle internetverkeer af te luisteren (zgn. “deep packet inspection“, DPI). De inzet van deze technologie maakt een vergaande inbreuk op de privacy en is bovendien niet nodig. De verdeling kan in plaats daarvan aan de hand van geaggregeerde, anonieme gegevens plaatsvinden: met behulp van een “Nielsen voor filesharing” (BigChampagne verleent dit soort diensten al).

Verder begrijpen wij dat de licentie betrekking zou hebben op niet-commerciële filesharing. Voor de handhaving van een verbod op “commerciële” filesharing stelt Buma ook het gebruik van DPI voor. Maar waarom moet onderscheid worden gemaakt tussen deze twee soorten filesharing en waarom moet dit via DPI worden gehandhaafd? Het maakt voor de beschikbaarheid immers niet uit of een bestand op grote of kleine schaal wordt aangeboden: in beide gevallen is het beschikbaar voor het publiek, en betalen “downloaders” in het systeem van Buma voor het gebruik. Dit onderscheid is dus irrelevant in het systeem van Buma. En zelfs als zo een onderscheid nodig zou zijn, dan kan Buma grootschalige aanbieders (die bijvoorbeeld via websites muziek aanbieden) ook nu al aanpakken, zonder inzet van DPI.

Er is dus nog veel te doen, en uiteindelijk zal het auteursrecht meer grondig op de schop moeten. Maar ondertussen is deze eerste stap van Buma een goed begin.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag