VVD-programma? Grote tegenvaller. Red je partij!

Blijf van mijn boeken af!

Het vrije internet: kabinet snapt er helaas niets van, PvdA biedt hoop
DOSSIER: Platformen

Las ik gisteren toch ineens dat de stichting Brein nu ook namens mij de jacht op u heeft geopend. Dat was schrikken.

Dit is een bijdrage van Karin Spaink. Dit stuk is op 13 april in Het Parool gepubliceerd.

Brein, die een conservatieve herinterpretatie van het auteursrecht promoot; Brein, die onze burgerrechten verkwanselt om een achterhaald distributiemonopolie te schragen; Brein, die wil dat internetproviders al het verkeer van hun gebruikers gaan controleren omdat die wellicht wel eens iets uit illegale bron downloaden; Brein, die het ondemocratische, ontransparante en immorele ACTA-verdrag – waarin een rigide auteursrecht wordt voorgesteld waarin gebruikers amper rechten hebben – van harte steunt.

Brein kondigde gisteren aan ook de onderlinge ruil in e-books en digitale teksten te zullen aanvatten. Daar ben ik bepaald geen voorstander van, en daar heb ik – als auteur en als consument – verdomd goede redenen voor.

Allereerst zijn e-books idioot duur. Een van mijn uitgevers heeft een boek van mij eerst in papieren vorm uitgebaat en brengt nu de digitale versie ervan op de markt. Alle kosten (redactiewerk, vormgeving, opmaak) zijn er al lang uit. De digitale heruitgave kost geen lor: er hoeft geen papier gekocht, bedrukt en gebonden te worden, er is geen dure opslagruimte nodig, geen marge wegens onverkoopbare restanten, geen budget voor fysieke distributie. Ze hoeven alleen hun ene digitale kopie zo vaak te vermenigvuldigen als nodig is.

Toch kost de digitale versie van dat boek liefst tien euro: tweederde van de prijs van het papieren boek. Alle financiële voordelen van deze nieuwe vorm van vermenigvuldiging en distributie vloeien naar de uitgever en de boekhandel toe, terwijl de koper niks merkt van de gedaalde kostprijs. De auteur trouwens ook niet: het percentage dat ik krijg, is precies hetzelfde als bij de papieren versie.

Digitale versies móeten wel dichtbij de papieren prijs liggen, werpt de boekenbranche dan tegen. Inderdaad zijn de kosten er al uit, maar da’s alleen omdat we eerst die duurdere papieren editie hebben verkocht. Bovendien: als we de digitale heruitgave goedkoop maken, verwachten mensen straks – als boeken nog uitsluitend digitaal verschijnen – diezelfde lage prijs. En dan zitten we met de brokken. Ook u, mevrouw de auteur.

Waarop alleen de tegenwerping past dat als boeken goedkoper zijn, ze vaker worden gekocht. Bij een prijs van vijf euro waag je als koper eerder een gokje dan bij een boek van vijfentwintig euro. Op datzelfde principe zijn goedkope pocketedities gebaseerd, en daar blijkt ’t prima te werken. Wat je verliest in prijs per digitaal exemplaar win je in verkoopvolume en in sterk gereduceerde productie- en distributiekosten.

Ten tweede zijn e-books kopersbedrog. Vrijwel alle officieel verkochte e-books hebben een kopieerbeveiliging. Oerstom, want piraten kunnen die toch wel omzeilen en de enige mensen die je ermee hebt, zijn juist degenen die netjes een digitale versie hebben aangeschaft. Want zodra zij overstappen op een ander type e-reader of een ander computersysteem, is hun hele digitale boekenbezit op slag ontoegankelijk en onbereikbaar geworden. Hopla, je hele keurig gekochte bibliotheek kwijt, met dank aan de auteursrechtbeschermers.

Diezelfde beveiliging verhindert ook dat je een eenmaal gekocht boek kunt weggeven of tweedehands kunt verkopen. Daarmee beperkt het de circulatie van boeken. Zodra de uitgever ze niet meer aanbiedt, vallen ze uit de cultuur. Kopieerbescherming verpest kortom het vertrouwen in de markt, maakt boeken instabiel, schoffeert consumenten en levert auteurs niets extra’s op.

En ten derde wil ik niet dat mijn intellectueel recht op mijn werk door Brein wordt misbruikt om uw en mijn burgerrechten te beknotten.

Deze afbeelding is gebaseerd op “More old books…” van guldfisken, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie.

 1. Tweets die vermelden Bits of Freedom: Brein, blijf van mijn boeken af! (bijjdrage Karin Spaink) -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Remco Kouwenhoven en Bas Evers, Bits of Freedom. Bits of Freedom heeft gezegd: Bits of Freedom: Brein, blijf van mijn boeken af! http://bit.ly/8ZSNIx (bijjdrage Karin Spaink) […]

 2. bitch of freedom

  en ik wil dat mevrouw Spaink haar werken niet meer door een uitgever laat uitgeven maar zelf het commerciele risico neemt. Dan pas heeft ze recht van spreken.

 3. Simone

  @Bitch of Freedom – die uitgever doet natuurlijk meer dan mevrouw Spaink het ‘commerciële risico’ ontnemen.

  @Karin Spaink – helemaal met je eens. Ons beleid richting de auteurs is nog steeds: online zetten? Graag, en ja, dat mag gratis. Want niemand gaat een boek printen als het 600 pagina’s is en kennis moet je delen.

  En in het geval van e-books moet wat mij betreft gelden dat de uitgever meer te bieden heeft dan alleen een pdf en dan ook nog tegen een redelijke prijs.

  Mijn zoektocht richt zich dan ook voornamelijk op het aantrekkelijk maken van het uitgeven van een (e-)boek voor de auteur én de lezer…

 4. Erik Kroes

  Klinkt alsof het tijd is voor gespecialiseerde digitale uitgevers.

 5. Peter A

  Ik sta volledig achter dit verhaal. Ik kocht laatst een duur ingebonden studieboek van 1000 pagina’s, veel te zwaar om mee te sjouwen, maar er zat gelukkig ook e-book versie bij.

  Ik heb speciaal voor die studie een e-reader gekocht, maar kwam er toen ik de reader had pas achter dat deze alleen op een PC gelezen kan worden!!

  Alleen als ik zelf 1000 pagina’s ga inscannen kan ik mijn e-reader gebruiken!!

  Er schijnt ook een speciale ebook versie van het boek te bestaan, die waarschijnlijk wel (beveiligd) op mijn reader kan, maar die heeft dezelfde prijs als het boek dat ik al heb!!!

  Ik ben hier niet blij mee!!

 6. Pepijn

  “Brein reageert…”

  Nou ja, reageert. Het overgrote deel van Karin’s artikel negeren ze.

  Het valt me bovendien op dat je op de site van Brein niet kunt reageren, en hier wel. Mooie illustratie van het soort organisatie dat Brein is.

 7. Tim Kuik

  ‘Las ik gisteren toch ineens dat de stichting Brein nu ook namens mij de jacht op u heeft geopend. Dat was schrikken’ schrijft Karin Spaink.

  Andere schrijvers schrikken er juist van dat hun boeken in grote getale illegaal op het internet worden aangeboden. BREIN zit overigens niet achter lezers aan maar achter grootschalige illegale aanbieders.

  Mevrouw Spaink mag natuurlijk al haar boeken gratis op het Internet zetten. Ze hoeft niet naar een uitgever als zij dat niet wil. Zij mag alles doen met haar werk wat zij wil. BREIN gaat door het vuur voor mevrouw Spaink’s recht zelf te bepalen wat er met haar werk gebeurt.

  BREIN handhaaft het auteursrecht tegen illegale digitale boeken of die nou verkocht worden, gratis weggegeven of geruild (ook dit laatste gaat overigens om hele waslijsten illegale kopieën die vervolgens verkocht worden). Niet legale boeken dus maar illegale kopieën en een bestand op internet is ook een kopie. Illegale kopieën zijn zonder toestemming van de auteur gemaakt. Als die auteur toestemming geeft aan iedereen om haar werk gratis te kopiëren en te verspreiden dan is dat prima, maar de meeste auteurs ruilen hun werk tegen betaling van een prijs.

  Waar het om gaat is dat niet mevrouw Spaink of een internetgebruiker bepaalt dat andermans boeken ook maar gratis weggegeven moeten worden of tegen een prijs van enkele euro’s die de piraat in eigen zak steekt. Die auteurs en de uitgevers die zij kiezen willen graag zelf bepalen wie hun boek mag kopiëren en verspreiden. Er is geen enkele reden om dat recht te verkwanselen omdat er internetgebruikers zijn die zonder te betalen een boek, een film, een game of muziek willen downloaden.

  Bij de handhaving van het auteursrecht handelt BREIN vanzelfsprekend geheel volgens de wet en met inachtneming van de burgerrechten van mensen, zoals bijvoorbeeld het recht op privacy. BREIN wil graag dat andermans rechten gerespecteerd worden en doet dat dus zelf ook.

 8. Tim

  Op de website van Brein wordt hier: http://anti-piracy.nl/nieuws/bericht.asp?nieuwsberichtid=222
  een boekje opengedaan over de successen die zijn hebben geboekt. Echter dit betreft sechts in geringe mate de eboeken.Dit doen in dit overzicht maar twee maanden mee.
  Het zou handig zijn als Brein hierover eens opening van zaken geeft.
  Toen ze met de eboek-piratenactie startten, heb ik na enige tijd een mail gestuurd naar Brein met de vraag of ze ook succes hadden en al wat piraten hadden gevangen. Helaas heb ik nooit antwoord gekregen.

 9. Boekje-Boekje

  Ben vandaag ook weer eens gewezen op BREIN. Had wat oude H. Mulisch boeken liggen (man is overleden dus dacht misschien iemand interesse), hop op 2ehands site en in de adv. ook gelijk aandacht voor wat rechtenvrije e-boeken. Et voila! Advertentie is verwijderd, belanghebbende (BREIN???) meldt zich. Graag advertientie – zonder wederhoor overigens – verwijderd.

  Ik zeg: Aanpakken dat misdadig BREIN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.