Overheid wil meer inzicht in overheid

Voor de verandering wil de overheid eens niet meer weten over u, maar over de overheid zelf. Hoeveel telefoongesprekken worden er getapt door de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en veiligheidsdienst? Dat was de vraag. De Kamer wilde demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Justitie Hirsch Ballin via een motie dwingen hier inzicht in te geven.

Hirsch Ballin is echter tegen, omdat het bekend maken van de cijfers “teveel inzicht zou geven in de werkwijze van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten”. Daarnaast is het internationaal ook ongebruikelijk en moeten we “gewoon een beetje normaal doen”, aldus Hirsch Ballin (en eerder Ter Horst).

Het is blijkbaar niet relevant dat in bijvoorbeeld België ook inzage wordt gegeven in de aftappraktijken van de veiligheidsdiensten. En als het gaat om meer controle van de burger lijkt het geen probleem om internationaal buiten de boot te vallen. Opfrisser: Nederland tapt per dag even veel als de Verenigde Staten per jaar.

Bits of Freedom maakt zich al jaren hard voor meer openheid over het tappen door de Nederlandse overheid.

Update: dit is een blog van onze nieuwe gastblogger Menso Heus. Hij zal af en toe een bijdrage leveren aan onze website. Welkom Menso, en dank!

Update 09.04.10: De motie van de Tweede Kamer is aangenomen, waardoor de tapstatistieken van de inlichtingendiensten eindelijk openbaar worden.

Afbeelding door Jayel Aheram, “Calling Home… from Home” uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.