• Menu

0 recente resultaten

Minister wil zwarte lijst met internetblokkades geheimhouden

Minister Hirsch Ballin wil de Nederlandse zwarte lijst met geblokkeerde websites strikt geheim houden. Dit schrijft de minister afgelopen week in een brief aan het parlement over de stand van zaken met betrekking tot het Nederlandse internetfilter.

Natuurlijk is het openbaar maken van een lijst met vindplaatsen van kindermisbruik onwenselijk. Dat neemt niet weg dat een gebrek aan transparantie de controle op de samenstelling van de lijst bemoeilijkt. Deze controle is met name van belang om ‘function creep‘ te voorkomen. Het risico bestaat namelijk dat het internetfilter, eerst nog bedoeld om sites met seksueel kindermisbruik te blokkeren, wordt uitgebreid naar ander materiaal.

Zo werd de Finse security-onderzoeker Matti Nikki zelf gecensureerd toen hij zich kritisch uitliet over de Finse zwarte lijst. Ook in Australiƫ bleek afgelopen jaar dat op de zwarte lijst niet alleen sites met afbeeldingen van kindermisbruik, maar ook een groot aantal andere sites te vinden was, waaronder pokersites, sites over euthanasie, en religieuze sites.

Bits of Freedom pleit er mede hierom voor om het probleem niet te verbergen achter een blokkade en om tijd, geld en energie te steken in het aanpakken van het probleem: afbeeldingen verwijderen en distributeurs straffen. Eerder publiceerden we vier redenen om het internetfilter niet te introduceren en vijf veel gestelde vragen over het filter en onze antwoorden daarop.

De brief aan de commissie van Justitie is geschreven ten behoeve van een Kamerdebat over dit onderwerp, waarvan wij eerder verslag hebben gedaan.

De afbeelding is gebaseerd op een foto van zensursula, “2009_06_20_121454”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie. Dit artikel is een bijdrage van Ewald Tienkamp.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag