De D66-amendementen zijn ingediend!

Minister wil zwarte lijst met internetblokkades geheimhouden

Overheid wil meer inzicht in overheid
DOSSIER: Platformen

Minister Hirsch Ballin wil de Nederlandse zwarte lijst met geblokkeerde websites strikt geheim houden. Dit schrijft de minister afgelopen week in een brief aan het parlement over de stand van zaken met betrekking tot het Nederlandse internetfilter.

Natuurlijk is het openbaar maken van een lijst met vindplaatsen van kindermisbruik onwenselijk. Dat neemt niet weg dat een gebrek aan transparantie de controle op de samenstelling van de lijst bemoeilijkt. Deze controle is met name van belang om ‘function creep‘ te voorkomen. Het risico bestaat namelijk dat het internetfilter, eerst nog bedoeld om sites met seksueel kindermisbruik te blokkeren, wordt uitgebreid naar ander materiaal.

Zo werd de Finse security-onderzoeker Matti Nikki zelf gecensureerd toen hij zich kritisch uitliet over de Finse zwarte lijst. Ook in Australië bleek afgelopen jaar dat op de zwarte lijst niet alleen sites met afbeeldingen van kindermisbruik, maar ook een groot aantal andere sites te vinden was, waaronder pokersites, sites over euthanasie, en religieuze sites.

Bits of Freedom pleit er mede hierom voor om het probleem niet te verbergen achter een blokkade en om tijd, geld en energie te steken in het aanpakken van het probleem: afbeeldingen verwijderen en distributeurs straffen. Eerder publiceerden we vier redenen om het internetfilter niet te introduceren en vijf veel gestelde vragen over het filter en onze antwoorden daarop.

De brief aan de commissie van Justitie is geschreven ten behoeve van een Kamerdebat over dit onderwerp, waarvan wij eerder verslag hebben gedaan.

De afbeelding is gebaseerd op een foto van zensursula, “2009_06_20_121454”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie. Dit artikel is een bijdrage van Ewald Tienkamp.

 1. Tweets die vermelden Minister wil zwarte lijst met internetblokkades geheimhouden – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Jildou G., jasper_j, remcopijpers, Mark van Cuijk, Wesley Schwengle en anderen. Wesley Schwengle heeft gezegd: Dit kan nog "leuk" worden: @BitsofFreedom: Minister wil zwarte lijst met internetblokkades geheimhouden: http://is.gd/bk40a […]

 2. Mho

  “Natuurlijk is het openbaar maken van een lijst met vindplaatsen van kindermisbruik onwenselijk.”

  Misschien een domme opmerking hoor, maar als het filter echt zou werken, dan maakt het bekend worden van de blacklist toch niet uit?

  Als het filter zou werken, kan men namelijk niet naar de websites toe die op de blacklist staan. Dus maakt de publicering ervan ook niet uit…….

  Dus de minister geeft toe dat het filteren niet werkt, ergo filter moet er niet komen. Of zoals gezegd op vrijwillige basis, zodat de ISP’s die wel nadenken het niet invoeren.

 3. Jos

  Een internetfilter zet de weg open voor politieke censuur. Onbegrijpelijk waarom onze politieke partijen dit toch wenselijk vinden.

 4. Grolo

  Dit is nou precies de reden waarom ik op de piratenpartij ga stemmen.
  Want ik durf er om te wedden dat er straks meer geblokkeerd gaat worden dan alleen kinderporno.

 5. Robert

  Minister Hirsch-Ballin is een groot fan van Stephen Conroy zo te zien.

  Natuurlijk kan hij doen wat hij wil: over 4 maanden is hij toch weg en het CDA komt wel weer in de regering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.