Overheid wil meer inzicht in overheid

Justitie schrijft aan de Kamer: reaguren maakt je verdacht

Justitie geeft selectieve interpretatie Duitse uitspraak bewaarplicht

Weet je nog? Toen Bits of Freedom blogde over het sleepnet van het Openbaar Ministerie (OM) naar alle reaguurders bij de Culemborgse Courant? En dat het OM moest toegeven, dat ze het gewoon geprobeerd hadden tegenover NRC Handelsblad? En dat Kamerlid Thieme (PvdD) daarop Kamervragen stelde? De antwoorden (PDF) van het Ministerie van Justitie zijn binnen, de boodschap is helder: reaguren maakt je verdacht.

Justitie rekt het begrip ‘concrete verdenking’ enorm op in de beantwoording van de Kamervragen. Toen er op de website van de Culemborgse Courant een of meerdere reacties waren geplaatst, waaruit mogelijke betrokkenheid bij ernstige strafbare feiten kon worden afgeleid, dacht het OM: ‘laten we dan maar de verkeersgegevens van alle bezoekers van de website opvragen’. En wat vindt onze Minister van Justitie hiervan? Hij ‘is van mening dat de privacy van burgers gewaarborgd is.’

Gelukkig stonden de uitgever van de krant en de webhoster sterk in hun schoenen, en weigerde men de gegevens aan Justitie te verstrekken. Maar de antwoorden van de Minister stellen bepaald niet gerust. In Nederland is er geen voorafgaande rechterlijke controle op dit soort sleepnetten van het OM – en dat zal er gezien de reactie van Justitie ook niet snel komen. Bovendien hebben wij geen cijfers kunnen vinden hoe vaak het OM zoiets ‘gewoon probeert’, laat staan hoe vaak dit (mis)lukt.

Wisdom of the crowds dan maar: weet iemand hoe vaak dit het OM wél is gelukt? Een reaguurder? Pas maar op.

UPDATE: Afbeelding aangepast, nu gebaseerd op een screenshot van www.geenstijl.nl. En 275 reaguurders maar hopen dat eentje zich niet heeft misdragen..

 1. Ruben Bos

  Ik durf hier eigenlijk niet op te reaguren.

 2. Tweets die vermelden Justitie schrijft aan de Kamer: reaguren maakt je verdacht – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Politiek Next, Merel Zwart, Alexander Becker, Robbie E.C.A.Hontelé, Bits of Freedom en anderen. Bits of Freedom heeft gezegd: Bits of Freedom: 'Justitie schrijft aan de Kamer: reaguren maakt je verdacht' http://bit.ly/b2sYWA […]

 3. Joris von Loghausen

  Antwoord 5;
  “De verplichting voor aanbieders van openbare telecommunicatiediensten en -netwerken tot het bewaren van telecommunicatiegegevens, waaronder IP-adressen, ten behoeve van het opsporen en vervolgen van strafbare feiten, vloeit voort uit de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens.”
  Bedoelt hij nou echt dat websites ook onder de dataretentie wetgeving vallen? En hosters?

 4. Blog Boy

  [verdacht mode off]

  Dit is een normale reactie

  [verdacht mode on]

 5. coffeeaddict_nl

  wel briljant:

  “Artikel 126 hh Sv kan worden ingezet in het geval van een
  verkennend onderzoek naar terroristische misdrijven. In dat geval hoeft degene
  bij wie gevorderd wordt geen selectie te worden gevraagd.”

  Dus je behoeft alleen een verkennend onderzoek naar terrorisme in de richting van een forum te wijzen en alle verkeersgegevens moeten zonder pardon en discriminatie worden overhandigd.

  Mag ik uw website betichten van radicalisering? Mischien dat er dan over enige weken een ambtenaar bij mij op de stoep staat. Krijg ik ook eens visite 😉

 6. Robert

  en straks blijkt dat ook bedrijven mensen niet aannemen die een blog of een hyves profiel hebben wegens een potentieel PR probleem.

  je lacht erom, maar ik ben er zeker van dat ik straks niet word aangenomen om een niet gerelateerde reactie op een backwater blog 15 jaar geleden.

 7. Geert

  Onterecht wordt ook maar meteen de bewaarplicht erbij gehaald. Die geldt helemaal niet voor websites, en het laat de kritiek op het opvragen van niet-benodigde informatie nog steeds overeind staan. Afleidingsmanoeuvre…

 8. Iemand van Retecool

  Ik heb twee vraagjes.

  Het bewaren van verkeersgegevens betreft alleen die gegevens die voor je bedrijfsvoering nodig zijn. Dus als Piet belt naar Puck, moeten die kosten in rekening worden gebracht, dus dat levert gegevens op die onder de bewaarplicht vallen.

  Nu is het zo dat een website zoals een krant eigenlijk geen enkel belang heeft bij het bewaren van ip-adressen, tenzij je die wilt gebruiken voor marketing doeleinden of voor het bannen van reaguurders.

  Mijn vraagje 1 is: Als we nou het registreren van ip-nummers uit zouden zetten (jammer van de stats, en jammer dat je dan niet kunt bannen) val je dan nog onder de bewaarplicht?

  Vraagje 2 is: Dat een website een communicatienetwerk is en als zodanig onder de bewaarplicht valt, geldt dat ook voor websites van particulieren?

 9. Peter (GLD)

  Ik ben al jaren verdacht dus kan gewoon reageren. De staat der Nederlanden en de hele EU kan wat mijn betreft mijn rug op.
  Ik heb niet met hun en wil ook niets van hun.
  Weg met oranje, de eu en al die andere bemoeials die denken dat ze iedereen moeten en mogen betuttelen. Dit is mijn leven en ik maak voor mezelf wel uit wat goed en fout is en voor mij is iedere overheid FOUT.

 10. Tweets die vermelden Justitie schrijft aan de Kamer: reaguren maakt je verdacht – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Ivo Steinfort Schaap. Ivo Steinfort Schaap heeft gezegd: Justitie+schrijft+aan+de+Kamer%3A+reaguren+maakt+je+verdacht: http://bit.ly/cypIjz via @addthis […]

 11. ernst hirsch ballin( beedigt NAZI sinds mijn geboo

  Dat wij in dit land geregeert worden door nazies is allanger duidelijk.
  Lubbers wees er al op met zijn campementen.
  Dat onze”Christelijke partijen” alles behalve zijn moge ook wel duidelijk zijn, CU SGP CDA, allen liegen, pedofieleren ze erop los, maar zondags gaan zij naar de kerk, met een boek vol zilverwerk.
  Roepen naar el papa, en betalen nog steeds hun aflaat.

  Dat daar het gluren naar de buren (vrouw) met hun knots op springen,
  hoort erook bij want waar blijf je anders met hebt uw naaste lief.
  Om het genot nog teverhogen, en hun naaste(kinderen)nog meer lief te hebben zoeken zij middelen die in 40-45 niet bestonden, maar waar wij nu voor moeten bloeden.

  Want internet, telefoon en alles wat electonica heet is voor hen een zegening waar het voor anderen een vloek kan betekenen.

  Eigenlijk word ik kotsmisselijk van dat soort misgeboortes, de kortjak- jes van deze moderne tijd.

  Ik verdoe mijn tijd, en zal ze de rekening presenteren op 9 juni 2010.
  Hopelijk ben (sta)ik niet alleen
  wanneer dat gaat gebeuren, alleen zal het weinig helpen,de reeds inge- slagen weg heeft geen
  “Point of return”

 12. Aluhoed

  Het is niet voor niets dat VOIP telefonie voor iedereen zo goedkoop mogelijk is gemaakt en dat daatdoor de koperlijn nagenoeg is verdwenen.

  Bij een koperlijntap is een rechterlijk bevel nog steeds nodig (telecomwet), een VOIP verbinding is gewoon het versturen van datapakketten en dat mag vrij opgevraadgd worden zonder rechterlijke tussenkomst.

 13. FredRaket

  In de zaak van de Culemborgse Courant ging het waarschijnlijk om IP adressen en waarschijnlijk heeft men een lijst reaguurders met een lijst potentiele verdachten uit andere onderzoeken willen vergelijken. Als reaguurder was je dan een potentiele potentiele verdachte. Op straat kun je om dezelfde reden om ID worden gevraagd als er iets gebeurd is.

 14. Menno

  Onze weledelhooggeleerde minister president stelde vanuit het Catshuis dat mensen zonder geloof niet kunnen functioneren.

  De weledelgestrenge minister van justitie is duidelijk iemand die gelooft.

  Ik ben alleen bang dat het “geloof” dat deze heren hebben, een smalende belastering is voor mijn overtuigingen.

  Wie is nu de crimineel ?

 15. FredRaket

  @7 Retecool
  1. Je kunt het registreren van IP adressen niet uitzetten. Verkeer wordt altijd gelogd. Heeft de websitebeheerder de gegevens niet dan heeft de ISP of hosting provider ze nog. Die vallen onder de plicht. Met ACTA zouden ze zelfs verantwoordelijk worden voor jouw content en hierdoor gedwongen worden policies aan te scherpen.

  2. Daar is discussie over, net als m.b.t. wat andere aspecten. Als jij adverteert of laat adverteren op je site/blog/RSS feed, run je dan een bedrijf? Als jij een Youtube filmpje embed, mag Buma of whatever belangenclub jou dan een factuur sturen? Ze hebben er al aan gedacht. Als jij artikelen plaatst, ben je dan journalist? Als iemand een haatdragende opmerking plaatst op je site die jij niet ziet en dus niet verwijdert, ben jij dan aansprakelijk voor het verspreiden van haatdragende opmerkingen? Dit soort discussies is nog steeds gaande.

  In de praktijk zul je nu pas worden aangepakt als je het erg bont maakt of sommaties van een belanghebbende, advocaat of uiteindelijk rechter negeert. Voor IP gegevens zal men aankloppen bij je hosting provider. Als ACTA een feit is kunnen er wel wat dingen veranderen zoals extra belastingen, hogere ISP kosten, een meer gefragmenteerd web met meer ‘content not available in your region’ meldingen of alleen de mogelijkheid media te plaatsen als je een premium betalende user bent. Ook kan de fiscus een administratie gaan eisen als je Google Ads o.i.d. hebt draaien, dat soort dingen. Maar ik heb geen glazen bol.

 16. Jjeroen de K.

  Het is jullie eigen schuld allemaal. Hirsch Ballin, die bewaarplicht, dat excessief afluisteren. Heb al meer dan eens aangegeven wat daaraan te doen is, maar iedereen verkiest het om dat niet op te volgen.

 17. Zambezi

  Het wordt tijd voor een staatsgreep. En dan gaan we de gehele elite op de trein naar een heropvoedingskamp zetten. Doodstraf herinvoeren en alle collaborateurs met oorlogsmisdaden krijgen een stuk lood in hun hersenen. Doei aivd krijg de rambam.

 18. A.N. Argist

  Anarchisme voor allemaal!
  Fuk het koningshuis, fuk de staat, fuk de belasting, fuk mijn baas, fuk de bank, fuk mijn echtgeno(o)t(e), fuk mijn OZB, fuk mijn ziektekostenverzekering, fuk mijn loon, fuk mijn buren, fuk de voorjaarsjehova’s, fuk het grind van mijn tuinpad, fuk de duiven op het dak, fuk de energierekening, fuk de losse contactdozen, fuk mijn chlamidia, fuk mijn rotte ford fiesta, fuk de dure benzine, fuk de minister-president (hard!), fuk de dure groente, fuk de ‘ik-kies-bewust-logo’s’, fuk de kapotgevroren wegdekken, fuk mijn piepend matras, fuk mijn (blijkbaar) lekke condooms, fuk die predictoruitslag, fuk de plasmaschermen, fuk mijn losse schoenzool, fuk die neuswrat, fuk mijn voetschimmel, fuk de nachtvorst, fuk ernst hirsch ballin, fuk de iPad, fuk de neusharen van mijn buurvrouw, fuk de constipatie, fuk de deodorant, fuk de nachtbrakende schapen, fuk de kruimige aardappels, fuk de insekten, fuk de natuur, fuk mijn doorgetrokken candy-boekjes, fuk de tieten van mijn nicht, fuk de royale aow van mijn buurman, fuk de paracetamolzetpillen, fuk de gestegen koffieprijs, fuk de aivd.

  Weet je wat? Fuk het allemaal. Krijg allemaal vierkant de vinkentering en crepeer eeuwig in je verstikkende, stollende bloed!
  Klootzakken!!!

 19. R. Eaguurder

  Nederlandse Stasi.
  De muur was toch gevallen?

 20. jeroenz

  en waar zijn jullie bang voor dat jullie niet meer anoniem kunnen zijn?
  dat je kinderporno verzameling bekeken word?

  lafheid is niet stoer

 21. Jeroen van der Gun

  @jeroenz: alle mensen onderzoeken die op een bepaald tijdstip de krant hebben gelezen is m.i. net zoiets als alle mensen onderzoeken die een bepaalde huidskleur hebben. Merk op: we hebben het hier inderdaad over een krant, niet over kinderporno.

  Wat wisdom of the crowd: volgens mij is er eerder al zaak geweest waarin o.a. namen en foto’s zijn opgevraagd van iedereen die met zijn/haar OV-chipkaart was ingecheckt op een bepaalde plaats op een bepaalde tijd. Die gegevens waren wel verstrekt, maar achteraf door de rechter teruggefloten, hoewel volgens mij alleen vanwege de foto’s en niet vanwege het visnetprincipe op zich.

 22. Momus

  @jeroenz:
  Ik ben eigenlijk bang voor de overheid. Bij onze overheid werken een groot aantal mensen die ‘analyses’ van de hier besproken opgeslagen gegevens maken en ze kunnen inzien/verwerken/gebruiken bij allerlei taken. Daarbij is het onze overheid die het telkenmale weer voor elkaar krijgt om dit soort gevoelige gegevens op straat te laten slingeren en daarbij elke keer weer een zeer amateuristisch gedrag ten toon stelt. En om het nog erger te maken is daarbij nooit eens iemand verantwoordelijk of kan een overheid nooit enige financiële gevolgen ondervinden, zoals ij bijvoorbeeld een commerciële partij wel het geval zou zijn. (die passen nl. wel goed op op gevoelige informatie anders kost het serieus geld)
  En als de overheid in de nabije toekomst nu eens wordt bestuurd door een politiek engagement dat nu *niet* eens de beste bedoelingen heeft met al onze ingezetenen (denk aan het woord knieschijven) wat dan?

  nou in ieder geval is het dan te laat.

 23. Momus

  De bewaarplicht geldt volgens mij voor ISPs (toegangverleners tot een netwerk) én aanbieders van electronische diensten. Dus in feite iedereen die via een netwerk een dienst aanbiedt. Dat begripdienst is heel rekbaar (en daarom zo gevaarlijk) en zal de komende jaren worden ingevuld door jurispudentie.
  Reken er maar op dat alles waarvoor je moet inloggen hieronder gaat vallen.

 24. Arnold

  Tijd voor een Thuraya terminal geloof ik. Mag het OM in de VAE om hun verkeersgegevens gaan jengelen.

 25. nature

  @A.N. Argist fuck you
  jij bent het onkruid van onze maatschappij nutteloos en klaar voor de uit knop.

  btw grappig iemand die zich anargist noemt maar wel al om 10:01 pm klaarwakker achter zijn putertje een epistel eruit ramt.
  NEPPER

 26. been there-done that-seen it-heard it-felt it

  Oops, dan zal mijn dagelijkse blog over kunst,cars,deisgn in al zijn aspecten,science,natuur enalles van die dag op het net wel zeer verdacht zijn.Klik maar op de link Hirsch Ballin.

 27. Jan Jansen

  ** “Niets te verbergen heeft” – smoes gebruikt **

 28. Robert

  @18

  “ik heb niets te verbergen” – weet je dat heel zeker? heb je geen uitspraken gedaan een tijd geleden die je in opspraak kunnen brengen als een bepaalde functie ambiëert? Geen controversiële meningen? geen dingen gekocht waar jij je eigenlijk voor schaamt? alles kits achter de rits? Je lijkt me een enorm saai persoon als dat waar is.

 29. Klk byvvtrrfr

  JKhgyt kuynxgr jshux xgixi4x
  kj hytgj hgjg nxbhggb kkjkjhugyffffg!!!!!

  (voortaan alles maar gecodeerd mailen, twitteren, bespreken, faxen, sms’ en bloggen)

 30. Zeeuw

  Grrrr en maar schulden en onkosten maken .. Weet je hoeveel centjes dit kost allemaal om Misschien 1 iemand die wat letters in ramt op een keyboard te kunnen vervolgen (wat ook centen kost). En dat terwijl ze net al 29 miljard uitgegeven hebben wat ze niet hadden… NL is op weg naar de schuldsanering … Ohnee ze halen het wel terug van de oowh zo lieve werkende nederlanders. Kansloze geld “uit mijn zak” rovende niet nadenkende alles duurder makende ongefundeerde nazi’s .. en maar zeiken op wilders maar ondertussen wel alles verbieden en belasten. Ik wil geen democratie meer. Democratie = duur en onzinnig. Geef mij maar een dictator of een hebberige koning totdat we iets beters hebben gevonden.

 31. P.Lanois

  Handige tips voor later!
  http://tinyurl.com/my6cg2

 32. karel zengdurf

  Het probleem is hier dat onze (culemborgse) privacy dus uiteindelijk beschermd is door het dagblad, en niet door OM of de wetgeving.

  Dat is een slechte zaak, want hoewel het fijn is dat het dagblad dit kon weigeren, is het niet vanzelfsprekend dat een particulier/organisatie/bedrijf dat ook doet. Ze hadden ook voor de “makkelijke” weg kunnen kiezen, immers als het OM het vraagt zal het wel belangrijk zijn.

  Ik vind eigenlijk ook wel dat een bedrijf of particulier daarop moet kunnen vertrouwen, dat het belangrijk en/of noodzakelijk is voor de rechtvaardigheid. En niet dat ze actief hun poot stijf moeten houden in de hoop dat er geen verdere stappen worden ondernomen.

 33. Sjaak P

  Ik wil verdomme anoniem reaguren op geenstijl via het TOR netwerk, maar blijkbaar werkt dat niet.
  Kan iemand mij zeggen hoe ik anoniem kan reageren op geenstijl ?
  Tot nu toe deed ik dit via onbeveiligde WIFI, maar ik wordt telkens weggejorist en het IP-adres geblokkeerd.
  Ik wil de admin’s van geenstijl een virtueel nekschot geven 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.