• Menu

0 recente resultaten

Justitie schrijft aan de Kamer: reaguren maakt je verdacht

Weet je nog? Toen Bits of Freedom blogde over het sleepnet van het Openbaar Ministerie (OM) naar alle reaguurders bij de Culemborgse Courant? En dat het OM moest toegeven, dat ze het gewoon geprobeerd hadden tegenover NRC Handelsblad? En dat Kamerlid Thieme (PvdD) daarop Kamervragen stelde? De antwoorden (PDF) van het Ministerie van Justitie zijn binnen, de boodschap is helder: reaguren maakt je verdacht.

Justitie rekt het begrip ‘concrete verdenking’ enorm op in de beantwoording van de Kamervragen. Toen er op de website van de Culemborgse Courant een of meerdere reacties waren geplaatst, waaruit mogelijke betrokkenheid bij ernstige strafbare feiten kon worden afgeleid, dacht het OM: ‘laten we dan maar de verkeersgegevens van alle bezoekers van de website opvragen’. En wat vindt onze Minister van Justitie hiervan? Hij ‘is van mening dat de privacy van burgers gewaarborgd is.’

Gelukkig stonden de uitgever van de krant en de webhoster sterk in hun schoenen, en weigerde men de gegevens aan Justitie te verstrekken. Maar de antwoorden van de Minister stellen bepaald niet gerust. In Nederland is er geen voorafgaande rechterlijke controle op dit soort sleepnetten van het OM – en dat zal er gezien de reactie van Justitie ook niet snel komen. Bovendien hebben wij geen cijfers kunnen vinden hoe vaak het OM zoiets ‘gewoon probeert’, laat staan hoe vaak dit (mis)lukt.

Wisdom of the crowds dan maar: weet iemand hoe vaak dit het OM wél is gelukt? Een reaguurder? Pas maar op.

UPDATE: Afbeelding aangepast, nu gebaseerd op een screenshot van www.geenstijl.nl. En 275 reaguurders maar hopen dat eentje zich niet heeft misdragen..

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag