Eindelijk twijfel over invoering internetfilter

Vier redenen het internetfilter niet te introduceren

Amendementen programma GroenLinks ingediend
DOSSIER: Platformen

De Vaste Commissie voor Justitie van de Tweede Kamer buigt zich op 31 maart 2010 over het filteren van websites bij de bestrijding van kindermisbruik. Bits of Freedom geeft in haar ‘Kamerbrief Internetfiltering’ (PDF) minstens vier goede redenen dit vooral niet te doen.

Bits of Freedom is bezorgd over het instellen van een internetfilter ter bestrijding van kindermisbruik. Het aanpakken van deze ernstige vorm van criminaliteit staat natuurlijk niet ter discussie. Maar internetfilters zullen kindermisbruik onder het tapijt vegen, zonder het daadwerkelijk te bestrijden. Tegelijkertijd installeert zulke symboolpolitiek een instrumentarium om het internet verregaand te censureren.

Er zijn minstens vier argumenten die dit ondersteunen:

 • Filteren werkt niet: De overgrote meerderheid van het gewraakte materiaal wordt niet op websites maar via andere kanalen verspreid, zoals post, peer-to-peer netwerken, nieuwsgroepen en chatprogramma’s.
 • De afbeeldingen blijven online: door het filter wordt het gewraakte materiaal niet bij de wortel uitgeroeid, maar alleen verborgen. Door een filter blijven de online afbeeldingen van kindermisbruik bestaan, worden de daders niet vervolgd en de slachtoffers niet geholpen.
 • Instrumentarium voor internetcensuur: het filter zal, als het er eenmaal is, ook ingezet kunnen om ander materiaal te blokkeren (“function creep”). Het Australische internetfilter heeft ertoe geleid dat websites over euthanasie en enkele pagina’s van online encycplodie Wikipedia werden geblokkeerd.
 • Effectieve alternatieven, zonder risico op internetcensuur: een veel betere manier om kindermisbruik te bestrijden, is om de websites te verwijderen en de daders aan te pakken. Verdere internationale samenwerking en het instellen van een ‘EU Financial Coalition against Child Pornography’ zijn vereist.

De Kamerbrief is mede gebaseerd op de standpunten van Verein MOGiS, een Duitse belangengroepering opgericht door slachtoffers van kindermisbruik. Zelfs zij voeren actie tegen het filteren van websites, zowel in Duitsland als in Europa.

Bits of Freedom heeft haar standpunt uitgelegd op Radio 1. En op haar wiki staan nog veel meer redenen om niet voor internetfiltering te gaan.

Afbeelding: “FILTER = Fail” van RIUM+, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

 1. Tweets die vermelden Vier redenen het internetfilter niet te introduceren – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Layla de Jong en Pim Mars, Arthur Molenaar. Arthur Molenaar heeft gezegd: RT @bitsoffreedom: Bits of Freedom geeft Kamerleden minstens vier goede redenen tegen internetfiltering: http://bit.ly/bDPsba […]

 2. Jaap Bosman

  werkt filtering ook voor websites die op eigen servers draaien? voor de mac of linux computer die als server staat ingesteld ergens op een bureautje?

 3. Mathieu

  Goed initiatief!

  Zo’n internetfilter is gevaarlijk voor onze vrijheid. 🙁

 4. Jan Hopmans

  De voornaamste reden vind ik nog:
  Hoe kun je een lijst controleren als hij voor de werking verborgen dient te zijn?

 5. Jan Hopmans

  * vergat een stukje: Hellend vlak;
  Het is niet geheel onlogisch om websites te blokkeren die websites op de lijst openbaar maken.

  Vervolgens worden ook websites geblokkeerd die andere lijsten openbaar maken.

  Dan zit je al bij het blokkeren van klokkenluiders, een van de fundamentele vrijheden voor meningsuiting, kritiek, pers en democratie. De link is niet zo heel moeilijk.

  ( note: het blokkeren van klokkenluiders betekent dus het blokkeren van wikileaks. )

  Groeten, Jan.

 6. Jan

  @Jaap Bosman: Zolang het een intranet is (interne server – intern verkeer) dan zul je geen last hebben van externe factoren. Als je iets extern gaat doen dan zul je dus op een gegeven moment door dat filter moeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.