• Menu

0 recente resultaten

Europa zet gevaarlijke stap richting internetcensuur

Aanstaande maandag zal de Europese Commissie voorstellen om EU-brede internetfilters te verplichten. Daarmee zet Europa een gevaarlijke stap richting internetcensuur. Maar dit plan kunnen we stoppen.

Bits of Freedom heeft via betrouwbare bron de strekking van dit voorstel ontvangen. Het richtlijnvoorstel zou lidstaten verplichten om ervoor te zorgen dat websites die afbeeldingen van kindermisbruik aanbieden, worden geblokkeerd. Ook systemen van zelfregulering, zoals in het Verenigd Koninkrijk waar het internetfilter niet op een wet is gebaseerd, zouden aan deze voorwaarde voldoen. De Commissie zal ook voorstellen dat lidstaten zich moeten inspannen om deze websites offline te halen, maar deze verplichting zal zo vaag zijn dat onduidelijk is wanneer hieraan voldaan is.

Het is ondertussen opmerkelijk dat zowel Euro-commissaris Reding als de Duitse Minister van Justitie via brief hebben geprotesteerd tegen dit plan van de Commissie. Saillant detail: in Duitsland is een wet die een filter zou introduceren weer ingetrokken na massaal protest.

Kindermisbruik moet bestreden worden. Waarom is een filter dan toch zo een slecht idee? Ten eerste is zo een filter niet effectief: het kan makkelijk omzeild worden. Ten tweede verbergt dit het probleem slechts: de foto’s van kindermisbruik blijven gewoon online. Ten derde is een fijnmazig systeem technologisch zeer gecompliceerd en kan een fout tot gevolg hebben dat het hele internet onbereikbaar is voor abonnees. Tot slot kan zo een filter ook ingezet worden om ander materiaal te blokkeren (dit is niet een theoretisch risico – wij krijgen uit de politiek signalen dat ook in Nederland zo een filter snel zou worden uitgebreid). Op de website van Mogis Verein, een organisatie van slachtoffers van kindermisbruik die actievoert tegen internetfilters, wordt het uitstekend uitgelegd. Zie over de plannen rond een Nederlands internetfilter onder meer dit bericht van Bits of Freedom.

Het is schandalig dat de Europese Commissie ondanks goede tegenargumenten van experts dit soort symboolpolitiek invoert. Critici van internetfilters hebben altijd gezegd: je moet foto’s met kindermisbruik niet verbergen, maar verwijderen. Het Europees Parlement moet de Commissie tot de orde roepen en dit plan weer naar de prullebak verwijzen.

Wil je meehelpen om dit plan van tafel te krijgen? Op onze wiki hebben wij een pagina aangemaakt waar we willen uitleggen waarom dit een slecht idee is. Help mee om dit een goed stuk te maken waar journalisten informatie kunnen vinden als zij hierover berichten.

Update: Maandag 29 maart 2010 was Bits of Freedom in de uitzending van Radio Kassa op Radio 1 om te spreken over het internetfilter. Je kunt het hier terugluisteren.

Tot slot nog een filmpje van Telecomix, gericht aan Eurocommisaris Malmström, met een dringend verzoek om dit filter niet te introduceren:

Afbeelding: “FILTER = Fail” van RIUM+, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag