Bits of Freedom bij ISP kartcompetitie

Anti-namaakverdrag richt pijlen op hart van internet

Filter zou providers dwingen internetverkeer te controleren
DOSSIER: Platformen

Officieel nog geheim, maar eigenlijk ligt alles al op straat. Ditmaal is niet een deel, maar de complete onderhandelingstekst van het anti-namaakverdrag ACTA gelekt. Een grondige analyse van het omvangrijke stuk kost tijd, maar een ding is alvast duidelijk: er wordt hard gelobbied om de aansprakelijkheid van providers uit te breiden.

Een deel van de voorgestelde bepalingen kennen we in Europa al: zo is een inbreukmakende distributeur ook nu al verplicht informatie te verstrekken over zijn distributiekanalen, en is een inbreukmaker verplicht de advocatenkosten van de wederpartij te vergoeden. Ook kan men in Nederland nu al via een kort geding een verbod op auteursrechtinbreuk afdwingen.

Maar nieuw is dat pogingen worden gedaan om de aansprakelijkheid van tussenpersonen in dit geheime document op te rekken. Tussenpersonen zouden slechts niet aansprakelijk zijn, als zij een beleid hanteren dat erop gericht is om auteursrechtinbreuk te voorkomen. De Verenigde Staten noemt als voorbeeld van zo een beleid dat gebruikers van internet worden afgesloten na herhaaldelijke auteursrechtinbreuk (zie ook hier).

Een uitbreiding van de aansprakelijkheid van tussenpersonen zou niet goed zijn voor internet zoals we het kennen. Zodra tussenpersonen zich moeten gaan bemoeien met het verkeer van hun gebruikers, worden zij geacht politieagent te spelen van de contentindustrie. Met omstreden technologie zoals Deep Packet Inspection zullen ze uiteindelijk alle verkeer moeten gaan controleren en waar nodig blokkeren. Dat is in strijd met het communicatiegeheim en de communicatievrijheid.

Het document is gepubliceerd via Franse digitale burgerrechtenbeweging La Quadrature du Net. Het lijkt authentiek, en is gedateerd januari 2010.

De afbeelding is gebaseerd op “Piraten, aus Lego” van playroughde, uitgebracht onder een Creative Commons Generic 2.0 licentie.

 1. Tweets die vermelden Anti-namaakverdrag richt pijlen op hart van internet – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Bart van Teeffelen, JeroenHolthuis, Dae Punt, jasper_j, Jeroen de Boer en anderen. Jeroen de Boer heeft gezegd: leest: Bits of Freedom: Anti-namaakverdrag richt pijlen op hart van internet: http://bit.ly/9fwZbA /via @bitsoffreedom […]

 2. Nido Media

  “Ook kan men in Nederland nu al via een kort geding een verbod op auteursrechtinbreuk afdwingen.”

  Ik denk dat ik u niet helemaal begrijp. Is auteursrechten inbreuk op dit moment niet al verboden?

 3. Ot van Daalen (Bits of Freedom)

  @Nido Media: Auteursrechtinbreuk is inderdaad al verboden, maar het is niet altijd duidelijk of sprake is van inbreuk. Dan kan een rechter daarover een uitspraak doen. In Nederland kan dat heel snel door middel van een kort geding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.