Sleepnet 'OM' bij Culemborgse Courant toont gevaren bewaarplicht

Europees rapport over privacy en online auteursrecht gepubliceerd

Europees Parlement veroordeelt internetcensuur Iran
DOSSIER: Platformen

De Europese Commissie heeft een rapport over de bescherming van privacy in verhouding tot de online handhaving van auteursrecht gepubliceerd. De auteurs van de studie analyseren de situatie in Oostenrijk, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Zweden. De samenvatting:

  • IP-adressen worden doorgaans als persoonsgegeven aangemerkt, zodat de verwerking hiervan valt onder de toepasselijke privacy-wetgeving (in Nederland is dat de Wet bescherming persoonsgegevens).
  • IP-adressen worden doorgaans als verkeersgegevens aangemerkt, zodat deze slechts mogen worden verwerkt in beperkte gevallen, en verwerking in andere gevallen (zoals het controleren van auteursrechtinbreuk) verboden is.
  • IP-adressen die in het kader van de handhaving van auteursrecht worden verwerkt, moeten worden aangemerkt als bijzondere persoonsgegevens, zodat hierop een strenger privacy-regime van toepassing is (behalve in Spanje).
  • ISPs mogen geen IP-adressen opslaan met als enig doel de handhaving van online auteursrecht (behalve in Frankrijk).
  • Het verwerken van IP-adressen door ISPs om waarschuwingsberichten aan gebruikers te sturen, is doorgaans verboden of onderworpen aan strenge beperkingen.
  • Het monitoren van P2P-netwerken door rechthebbenden om een databank met mogelijke inbreukmakers samen te stellen, is gewoonlijk verboden.
  • De bekendmaking van de identiteit van gebruikers van P2P-netwerken door ISPs aan rechtbanken, in het kader van strafrechtelijke procedures, is doorgaans toegestaan.
  • De bekendmaking van de identiteit van gebruikers van P2P-netwerken door ISPs aan rechthebbenden voor civiele procedures, is beperkt door privacywetegeving. In het algemeen mogen ISPs alleen de identiteit van gebruikers aan rechthebbenden afstaan in het kader van een rechtszaak.

Afbeelding gebaseerd op foto van Duminda Jayasena, “On Screen Magnification”, gepubliceerd onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic-licentie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.