Europees Parlement veroordeelt internetcensuur Iran

Nieuwe datalekken in 2010

Bits of Freedom's privacy test!
DOSSIER: Zwartboek datalekken

De afgelopen maanden is weer een aantal datalekken aan het licht gekomen. Bits of Freedom heeft de volgende vier datalekken in haar Zwartboek datalekken bijgewerkt:

  • Februari 2010 De contactgegevens waaronder telefoonnummers van meer dan 170.000 werknemers en contractanten van Shell zijn gelekt naar mensenrechten- en milieugroeperingen. Shell vermoedt dat de gegevens door een ontevreden (ex-)werknemer zijn gelekt.
  • Februari 2010 Onroerend goed veilingmonitor Veilingnotaris.nl lekt honderden paspoortnummers en andere identiteitsdocumenten. De nummers zijn gekoppeld aan persooonsgegevens. Deze pdf documenten zijn onder meer terug te vinden via Google.
  • Februari 2010 De gemeente Tilburg heeft per ongeluk 500 emailadressen van stadsbewoners bekendgemaakt. Een email werd zo verstuurd dat alle 500 geadresseerden elkaars mailadressen konden lezen.
  • Januari 2010 Het in werking zetten van een nieuw profielensysteem van Rijkswaterstaat leidt tot problemen. Burgers komen ongevraagd in persoonlijke profielen van onbekenden terecht. Bij het klikken op de link in de e-mail werd de gebruiker geleid naar de informatie van een vorige registrant.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat die informatie kwijtraakt groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

Afbeelding door ingridtaylar, “San Francisco Oil Spill”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.