Hoe scoren politieke partijen qua privacy-stemgedrag?

Wettelijke bronbescherming journalisten in de maak

Platform internetveiligheid nauwelijks aandacht grondrechten
DOSSIER: Platformen

Het kabinet heeft een wetsvoorstel in de maak, dat het recht op bronbescherming van journalisten moet garanderen (persbericht). Dit voorstel zou moeten verduidelijken dat journalisten niet verplicht zijn om hun bronnen te onthullen. “Nieuwe media”-journalisten zouden ook van dit recht gebruik kunnen maken. Daarvoor is wel vereist dat diegenen met “professionele berichtgeving bezig zijn” en dat de publicatie bedoeld is “voor openbaarmaking op ruimere schaal”.

Kortom: we moeten goed in de gaten houden of bloggers zich hierop wel kunnen beroepen. Het wetsvoorstel is gezonden naar de Raad van State, die een advies zal uitbrengen, waarna het gepubliceerd wordt en aan de Tweede Kamer wordt toegezonden. Inmiddels hebben we een mail gestuurd naar het Ministerie van Justitie met het verzoek om inzage in de concept-tekst, om dat goed te kunnen beoordelen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.