Politie wil verdachten makkelijker op website plaatsen

NS schaft privacy af

Bits of Freedom ondertekent brief aan EuParl over ACTA

Bizar! Gisteravond vroeg ik een Conducteur wat hij te zien krijgt, als hij mijn (anonieme!) OV-chipkaart inleest op zijn nieuwe apparaatje. Blijkt dat alle conducteurs je laatste tien transacties van hun schermpje aflezen. Oftewel: niet alleen je kaartnummer en de geldigheidsduur, maar vooral waar en hoe laat je vertrok en uitstapte. Vroeger zette de conducteur een knip in je kaartje, tegenwoordig ziet hij je reisgedrag van de afgelopen dagen.

Alle reizigers bij voorbaat verdacht? Precies hetzelfde gevoel bekroop meerdere reizigers afgelopen week. Marc Chavannes blogt er vandaag nog over op zijn uitstekende blog ‘Opklaringen’. “Dat tatoeĆ«ren van ons burgerservicenummer was zo onhandig nog niet”, schrijft hij. Inmiddels gaat het los op Twitter.

Dan te bedenken, dat mensen die gebruik willen maken van kortingsregelingen – senioren, studenten, kortingskaarthouders – niet eens anoniem van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken…

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.