• Menu

0 recente resultaten

Bits of Freedom ondertekent brief aan EuParl over ACTA

Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan onderhandelen in het geheim over een nieuw verdrag dat vergaande gevolgen zou hebben voor internetgebruikers. Bits of Freedom heeft een vandaag verzonden brief aan het Europees Parlement van La Quadrature du Net mede ondertekend. In de brief worden de leden van het Europees Parlement opgeroepen om aan te dringen op transparantie over de onderhandelingen en de concept-overeenkomst te publiceren. Bovendien wordt het Parlement opgeroepen om duidelijk te maken aan de Europese onderhandelaars dat een overeenkomst die niet de fundamentele rechten en vrijheden van Europese burgers respecteert, niet wordt geaccepteerd.

De inhoud van het Anti-counterfeiting Trade Agreement (ACTA) verdrag is niet bekend, maar verschillende versies van de onderhandelingsteksten zijn uitgelekt. Uit een commentaar van de EU op een versie van de Verenigde Staten blijkt dat onder meer wordt voorgesteld om tussenpersonen aansprakelijk te stellen voor auteursrechtinbreuk, om providers filterverplichtingen op te leggen en om gebruikers van het internet af te sluiten als sanctie voor auteursrechtinbreuk.

Eerder stuurde Bits of Freedom al samen met Vrijschrift een brief aan Hirsch Ballin en Heemskerk, waarin zij de regering verzoekt de ACTA-onderhandelingen stil te leggen tot alle documenten hierover openbaar zijn gemaakt. Onderhandelingen over andere verdragen met betrekking tot intellectuele eigendom waren ook openbaar, en er is geen reden om deze onderhandelingen niet openbaar te laten zijn. De volgende onderhandelingsronde vindt plaats in Mexico in januari 2010.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag