VS krijgen toegang tot Europese financiële gegevens

Burgerrechtenorganisaties sturen brief aan kabinet over ACTA

Mobiele browsers sturen uniek nummer mobieltje naar websites
DOSSIER: Platformen

De Europese Raad van Ministers onderhandelt op dit moment in het geheim over een nieuw verdrag dat vergaande gevolgen zou hebben voor internetgebruikers. De inhoud van het Anti-counterfeiting Trade Agreement (ACTA) verdrag is niet bekend, maar verschillende versies van de onderhandelingsteksten zijn uitgelekt.

Uit een commentaar van de EU op een versie van de Verenigde Staten blijkt dat onder meer wordt voorgesteld om tussenpersonen aansprakelijk te stellen voor auteursrechtinbreuk, om providers filterverplichtingen op te leggen en om gebruikers van het internet af te sluiten als sanctie voor auteursrechtinbreuk. In het commentaar is de EU niet bepaald kritisch op de voorstellen van de VS: zij stelt slechts haar vraagtekens
bij de achtergrond van de voorstellen, zonder deze te verwerpen. Een verzoek om inzage in de onderhandelingsdocumenten is afgewezen door de EU.

Vrijschrift heeft samen met Bits of Freedom een brief gestuurd aan Minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Heemskerk. Daarin verzoekt zij de regering de ACTA-onderhandelingen stil te leggen tot alle documenten hierover openbaar zijn gemaakt. Onderhandelingen over andere verdragen met betrekking tot intellectuele eigendom waren ook openbaar, en er is geen reden om deze onderhandelingen niet openbaar te laten zijn. De volgende onderhandelingsronde vindt plaats in Mexico in
januari 2010.

Brief Vrijschrift en Bits of Freedom aan Heemskerk (03.12.09)
Nu.nl/Remy Chavannes, “ACTA en de monnik” (05.12.09)
Reactie Europese Unie op ACTA-voorstel VS (29.10.09) (PDF)
Afwijzing om inzage onderhandelingsdocumenten ACTA (16.11.09) (PDF)
Verzoek Europees Parlement om meer transparantie (18.12.08)
Verzoek Europees Parlement om meer transparantie (11.03.09)

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.