• Menu

0 recente resultaten

Buma bevriest embed-heffing na protest

Buma/Stemra kondigde op 1 oktober aan dat zij internetgebruikers een vergoeding in rekening wilde brengen voor het embedden van audio- en videomateriaal. Embedden is het op een eigen website of blog herplaatsen van video- of audiomateriaal dat afkomstig is van een andere site. Buma zou hiervoor minimaal EUR 130 per jaar voor zes fragmenten in rekening
brengen. Daarbij zou geen onderscheid worden gemaakt tussen gebruik met – of zonder winstoogmerk.

Embedden is heel gebruikelijk op het internet, en is dé manier om nieuwe muziek te promoten. Als iedereen hiervoor geld zou moeten betalen, zou dit vergaande gevolgen hebben voor het web en muzikanten. De regeling leidde dan ook tot veel protest bij internetgebruikers, muzikanten en de politiek.

Bits of Freedom heeft samen met talloze bezorgde internetters een open brief aan Buma opgesteld. In de brief dringt zij aan op herziening van de regeling. De open brief brief is aangeboden aan de directeur van Buma, na afloop van een persconferentie over de nieuwe regeling. Bits of Freedom heeft Buma verzocht om vóór 20 oktober een reactie te geven op
de open brief.

Door alle ophef die over de nieuwe regeling is ontstaan, heeft Buma op vrijdag 9 oktober aangegeven dat zij de regeling ten aanzien van “niet-bedrijfsmatig gebruik” niet ten uitvoer zal leggen. Bits of Freedom heeft in een persbericht aangegeven dat dit een stap in de goede
richting is, maar dat het Buma-debacle nog niet is opgelost.

Regeling digitale tarieven (01.10.2009)

Open brief Bits of Freedom aan Buma/Stemra (05.10.2009) (PDF)
Item NOS-journaal (06.10.2009)
Opinie Bits of Freedom, NRC.next (07.10.2009) (PDF)
Persbericht Buma (09.10.2009)
Overzicht van bijdragen aan de brief (11.10.2009)
(PDF)

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag