Samenwerking tegen badware tussen Google en Stopbadware.org

Verwarrende strijd UPC en Brein over gegevens filesharers

Effecten cameratoezicht niet eenduidig

Sinds twee weken woedt een verwarrende strijd over de persoonsgegevens van twee klanten van UPC. Brein spande begin augustus een kort geding aan om de gegevens van een aantal internetgebruikers te verkrijgen. Brein stelt dat zij inbreuk hebben gemaakt op auteursrecht door zonder toestemming bestanden te uploaden. Op vrijdag 11 augustus verschenen berichten in de media dat UPC de gegevens van twee van de gezochte personen na intern onderzoek zou verstrekken aan Brein. Hierop volgde na het weekeinde een correctie van UPC. Een dag voor de zitting op 15 augustus werd vervolgens duidelijk dat Brein de twee namen via de processtukken al in handen had gekregen. UPC kwam vervolgens met de enigszins gekunstelde stelling dat de namen wel bij Brein terecht waren gekomen maar dat Brein ze niet mocht gebruiken om een proces aan te spannen tegen de twee personen. UPC poogde deze stelling nog kracht bij te zetten door te dreigen met een kort geding, maar heeft ondertussen laten weten daar niet toe over te gaan.

Geen van de Internet service providers (ISP’s) in Nederland heeft tot nu toe vrijwillig gegevens van gebruikers verstrekt in de lange strijd die de rechthebbendeorganisatie voert tegen filesharing. Bij gebrek aan een daarvoor ingerichte onafhankelijke instantie, die kan beoordelen of gegevens van internetgebruikers verstrekt zouden moeten worden, hebben de ISP’s het steeds laten aankomen op een uitspraak van de rechter. Op 8 augustus 2006 kwam Brein met een vernieuwde poging met de ISP’s afspraken te maken over het verstrekken van NAW gegevens en het dreigement dat nieuwe procedures volgen als deze er niet mochten komen.

UPC lijkt in deze zaak (gewild of ongewild) de tot nu gestelde grens te verkennen. De advocaat van UPC, Alberdingk Thijm, heeft een reputatie te verdedigen op het gebied van bescherming van privacy. “Het is een afweging die in dit geval UPC heeft moeten maken: wat weegt zwaarder, het belang van de klager of het privacybelang van de beklaagde. Eigenlijk zou zo’n afweging niet door een bedrijf gemaakt moeten worden maar door een onafhankelijke derde. Maar de wet in Nederland kent die niet.”, aldus Alberdingk Thijm in Trouw op 15 augustus.

Het probleem is dus voor een deel dat de ISP’s deze afweging zelf moeten maken bij vrijwillige verstrekking. Deze afweging zou in sommige gevallen wel eens kunnen neerkomen op een loyaliteitsbepaling. Planet.nl gaat zelfs zover te stellen dat UPC er baat bij heeft de zaak te verliezen en in het vervolg de gegevens te moeten afstaan aan Brein. “Gezien de legale muziekhandel die veel providers inmiddels hebben opgezet, zou dat commercieel gezien voordelig zijn en tot winst leiden”, aldus Planet Multimedia. Naast het probleem van loyaliteit is het de vraag of kleine ISP’s wel voldoende kennis hebben om deze afweging te maken. Voorlopig lijkt de zaak nog niet te kantelen. “Zolang er geen onafhankelijke instantie is, kiest XS4All ervoor de rechter te laten beslissen wiens belang het zwaarst moet wegen”, zo bericht Trouw.

In een artikel van 17 augustus in dezelfde krant wordt in verband met de zaak tussen Brein en UPC stilgestaan bij de vermeende schade die filesharing oplevert voor de muziekindustrie. “Er zijn al diverse onderzoeken verricht door onafhankelijke instanties, zoals wetenschappers van universiteiten, die een heel ander beeld geven. Het illegaal ruilen zou geen schade opleveren voor de industrie en misschien zelfs wel de legale verkoop stimuleren”, zo bericht de krant. Uit een al wat ouder onderzoek van de Harvard Business School bleek dat het effect van filesharing geen meetbaar effect heeft op de verkoop van muziek.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.