Rapport SCP: nut cameratoezicht beperkt

Samenwerking tegen badware tussen Google en Stopbadware.org

Verwarrende strijd UPC en Brein over gegevens filesharers

Google is gestart met het geven van waarschuwingen bij sites die badware hosten of distribueren. Dit komt voort uit een samenwerkingsverband met het initiatief Stopbadware.org. Stopbadware.org is een initiatief zonder winstoogmerk van het Berkman Center for Internet & Society van Harvard en het Oxford Internet Institute. Het wordt gesponsord door onder andere Google en Sun Microsystems.

Onder badware verstaat het initiatief “software die de keuze van een gebruiker over hoe zijn of haar computer wordt gebruikt fundamenteel veronachtzaamt.” De bekendste types van badware zijn spyware, malware, en misleidende adware. Als bijvoorbeeld de zoektermen “crack photoshop” worden ingetypt geeft google.nl de waarschuwing bij de eerste hit. “Waarschuwing: de site die u wilt bezoeken, is mogelijk schadelijk voor uw computer!” Het geeft daaronder een link naar de website van Stopbadware.org. Daar volgt uitleg over het project en de reden waarom voor deze specifieke site wordt gewaarschuwd. De gezochte site wordt niet geblokkeerd. Wel raadt Google aan terug te keren naar de zoekpagina.

Het motto van Stopbadware.org is “Regaining control over our computers”. Een van de achterliggende doelen van het initiatief Stopbadware.org is te vinden in het manifest. Stopbadware.org wil voorkomen dat de publieke opinie ten gevolge van de negatieve effecten van badware dusdanig omslaat, dat de vraag ontstaat naar computers met veel minder keuzevrijheid. Het ziet ook een gevaar van het ontstaan van een nieuwe toegangsbewaker, die te veel macht krijgt over wat wel en niet werkt op PC’s en het internet. Hierin ligt misschien ook het meer pragmatische belang van Google. Als de resultaten die de zoekmachine biedt teveel vervuilt zijn met sites die schadelijke software verspreiden zou Google wel eens populariteit kunnen verliezen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

  1. vijmscherp.inspecteur

    als ik behoefte had aan ongevraagde software ,ging ik wel de sex en goksits bezoeken waar geld aan verdiend wordt,ook had ik gaarne dat de software van badware verwijderd word

  2. BEWARE BEWARE

    deze reactie volgt op een plaatsing van sofware door BOF,die ongevraagd op mijn legale XPpro software ,is gezet ,zogenaamd om mij te beschermen.Ik ken BOF niet en ben niet in het minst in ze geintereseerd,ze komen mij over al;s een stel figuren die vanachter de computer wat willen sjacheren,door een Paypal account aante bieden ,die ze dan kunnen plunderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.