Campagne tegen stemcomputers van start

Kamervragen over informatiehandel

Brein verliest ook hoger beroep om klantgegevens

Tweede Kamerlid De Wit (SP) heeft vragen gesteld aan minister Donner van justitie over illegale informatiehandel in Nederland. De Wit stelt de vragen naar aanleiding van een artikel in Netkwesties. Daaruit blijkt dat de illegale handel in priv?-informatie gewoon doorgaat en dat opdrachtgevers van handelsinformatiebureau’s niet worden vervolgd.

In 2003 kwam het handelsinformatiebureau Mari?ndijk in het nieuws. Het bureau vroeg onder valse voorwendselen informatie op bij onder andere banken en uitkeringsinstanties. Tot de klanten van Mari?ndijk behoorden de landsadvocaat Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, Nauta Dutilh, De Brauw Blackstone Westbroek, Houthoff Buruma en anderen. De advocatenkantoren wonnen om die reden in 2003 een Big Brother Award.

Uit het artikel in Netkwesties blijkt dat de opdrachtgevers van Mari?ndijk niet vervolgd worden door justitie. Toch hadden de advocatenkantoren destijds moeten weten dat de informatie nooit langs legale weg verkregen kon zijn.

De enige persoon die voor het verzamelen van de priv?-informatie is veroordeeld, Michel Kraaij, heeft aangifte gedaan tegen zijn vroegere opdrachtgevers. Nadat het OM de zaak seponeerde probeert Kraaij via een artikel 12 procedure het OM alsnog te dwingen vervolging in te zetten.

In het artikel wordt gesteld dat het informatiebureau Goderie van Groen nog steeds in priv?-informatie handelt. Het bureau achterhaalt bijvoorbeeld bankrekeningen en saldi. Ook blijkt dat het bureau zich na 9 jaar nog steeds niet heeft aangemeld bij het College bescherming persoonsgegevens.

De Wit wil van minister Donner weten waarom de opdrachtgevers van dergelijke bureaus niet vervolgd worden. Ook vraagt het Kamerlid waarom er nog steeds dergelijke bureaus in Nederland actief kunnen zijn.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.