Parlement tegen straffen in IP-richtlijn

Bluetooth en de grenzen van het spamverbod

Kamervragen over aftapbaarheid

Jeanswinkel Score is begonnen met een actie waarbij passanten een sms-bericht ontvangen nadat ze hun mobiele telefoon met bluetooth of infrarood richten op de etalage van de winkel. Vorig jaar zijn enkele bedrijven al begonnen met bluecasting, een techniek waarbij alle mobiele telefoons in de directe omgeving een bericht via bluetooth ontvangen.

Het lijkt er op dat bluecasting niet onder het wettelijk spamverbod valt. In de Telecommunicatiewet is namelijk sprake van het versturen van berichten via een telecommunicatiedienst en een ontvanger die abonnee is van die dienst. Bluetooth is mogelijk geen telecommunicatiedienst en voor het gebruik van een bluetooth apparaat is geen abonnement bij een mobiele aanbieder noodzakelijk (ook al zitten de mobiele telefoon en het bluetooth device in hetzelfde apparaat). Score gaat echter een stap verder door vervolgens een sms te sturen. Een dergelijke sms valt wel onder het spamverbod.

Een woordvoerder van Score verklaart in Emerce dat de sms verstuurd wordt na voorafgaande toestemming van de ontvanger. Deze richt namelijk zijn mobiele telefoon op de etalage van de winkel. De marketing methode van Score lijkt dus vooral afbreuk te doen aan de betekenis van voorafgaande toestemming. Dit veronderstelt namelijk dat de ontvanger ook precies weet waarvoor hij of zij toestemming geeft. Score blijkt bovendien de telefoonnummers te bewaren. Die gegevens kunnen voor een volgende marketingactie worden ingezet. “Dit is een actievoorwaarde. Door mee te doen met de prijsvraag stemmen deelnemers toe dat hun gegevens worden opgeslagen”, aldus een woordvoerder in Emerce.

De branchevereniging van direct marketeers, DDMA, zegt nog geen gedragscode voor bluetooth te hebben.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.