Bluetooth en de grenzen van het spamverbod

Kamervragen over aftapbaarheid

Zoekmp3 toch onrechtmatig

De vaste commissie van economische zaken van de Tweede Kamer heeft aan minister Brinkhorst schriftelijke vragen gesteld over het aftapbeleid. Aanleiding vormt de evaluatie van het aftapbeleid die het ministerie van economische zaken onlangs heeft laten uitvoeren door onderzoekers van de Universiteit Tilburg en het bureau Dialogic.

Het rapport beschrijft hoe de aftapwetgeving wordt uitgevoerd, welke knelpunten gesignaleerd worden en wat de invloed is van toekomstige ontwikkelingen. De onderzoekers stellen dat de overheid rekening moet houden met “de mogelijkheid van een langetermijnscenario waarin het vermogen om betekenisvol af te tappen significant afneemt, tenzij tegen buitensporige kosten”. Ook stellen de onderzoekers vast dat justitie veel fouten maakt bij het geven van taplasten aan de aanbieders en dat de overheid meer moet doen om de baten van het aftappen te verduidelijken.

Het kabinet heeft al aan de Kamer laten weten dat zij veel aanbevelingen uit de evaluatie niet zal overnemen. Het kabinet ziet in de evaluatie vooral een bevestiging dat de overheid met haar beleid op het goede spoor zit.

De vaste commissie wil echter dat de minister veel uitgebreider ingaat op de conclusies en aanbevelingen uit de evaluatie. De leden van de fractie van de PvdA willen van de minister weten op welke wijze doelmatigheid, effectiviteit en proportionaliteit bij het aftappen getoetst en beoordeeld worden. Ook vraagt de PvdA om statistieken over het aftappen. Ook GroenLinks pleit hiervoor. De overheid weigert tot nu toe dergelijke cijfers te publiceren. Ook vraagt de PvdA of de minister een beroepsmogelijkheid wil instellen voor de aanbieders in gevallen waarin taplasten fouten bevatten of kennelijk onrechtmatig zijn.

De SP stelt vast dat “de discussie over de grote hoeveelheid aftappen in vergelijking met ons omringende landen nooit inhoudelijk gevoerd [is]”. De SP steunt het pleidooi van XS4ALL om toezicht op het aftappen in te stellen. XS4ALL stuurde naar aanleiding van de evaluatie een brief met aanbevelingen naar de Kamer. In de vragen aan de minister maakt de VVD ook melding van een brief van de aanbieders KPN, Orange, T-Mobile, Telfort en Vodafone. Het is niet bekend wanneer de vragen van de Kamer beantwoord worden.

Op 23 juni promoveert Arno Smits aan de Universiteit Tilburg op zijn proefschrift ‘Strafvorderlijk onderzoek van telecommunicatie’. Volgens Smits zijn door internet en mobiele telefonie de mogelijkheden om privacygevoelige informatie te verkrijgen sterk veranderd. Zo is de klassieke scheiding die de wet maakt tussen het aftappen van inhoudelijke communicatiegegevens en het verzamelen van (inhoudloze) verkeersgegevens bij e-mails technisch nauwelijks uitvoerbaar. Aanpassing van de wetgeving op dit terrein is nodig, aldus Smits, want er ontstaan schemergebieden. Ook keek Smits naar het gebruik van sniffers om verkeer op netwerkniveau af te tappen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.