Senaatscommissies niet overtuigd van noodzaak IP-richtlijn

Zeer kritische ontvangst voorontwerp nieuwe WOB

Senaat akkoord met hardere aanpak computercriminaliteit

Het voorontwerp voor een nieuwe Wet openbaarheid van bestuur (WOB) is zeer kritisch ontvangen. Op de conferentie over de nieuwe WOB op 19 mei 2006, waar de Wageningse hoogleraar Recht en Bestuur Van der Meulen het voorontwerp presenteerde, werd vanuit uiteenlopende hoeken kritiek geuit op het ontwerp. Ook heeft het voorontwerp en de wijze waarop de opdracht door minister Pechtold is gegeven geleid tot Kamervragen.

De kritiek komt van meerdere kanten. Gebruikers van de WOB klaagden al dat de toegang tot overheidsinformatie er ingewikkelder op zou worden met het ontwerp en dat de bestaande problemen in de toegang tot overheidsinformatie niet opgelost zouden worden. Nu kwam de kritiek ook uit andere hoek. De landsadvocaat “noemde het een complicatie van de ontwerpwet dat Van der Meulen alle overheidsorganisaties aan het regime van de openbaarheid wil onderwerpen. ‘Ik vrees dat de wetgever zal zeggen: dit gaat te ver en dan zijn we weer terug bij af.'”, aldus Binnenlands Bestuur in een verslag van de conferentie op 26 mei 2006.

“Er blijkt steeds steun te zijn voor de uitgangspunten van Van der Meulen, maar niet voor de manier waarop hij die heeft uitgewerkt”, aldus de Tilburgse hoogleraar Bestuursrecht Lex Michiels in hetzelfde bericht. Vanuit de hoek van de rechterlijke macht kwam het signaal dat van hen “teveel gevraagd zou worden als alle vonnissen – ook de vele tienduizenden administratieve – openbaar gemaakt moeten worden”.

Het Tweede Kamerlid Duyvendak (PvdA) heeft minister Pechtold vervolgens gevraagd om opheldering over de aanbesteding en de precieze inhoud van de opdracht. Van der Meulen staat niet echt bekend als een WOB-deskundige. Hij lijkt er daarnaast niet in geslaagd een ontwerp te maken dat de knelpunten in de openbaarheid van bestuur in Nederland zou kunnen oplossen. Binnenlands Bestuur concludeert: “Dat het kabinet het werk van Van der Meulen nog deze regeerperiode bij de Tweede Kamer aflevert, is erg onwaarschijnlijk. Een topambtenaar van Binnenlandse Zaken stelde na afloop van het symposium dit niet te verwachten. ‘Daarvoor leeft het thema openbaarheid van bestuur bij zowel de politiek als bij het grote publiek te weinig.'”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.