Zeer kritische ontvangst voorontwerp nieuwe WOB

Senaat akkoord met hardere aanpak computercriminaliteit

Akkoord doorgifte passagiersgegevens aan VS ongeldig

De Eerste Kamer heeft op 31 mei 2006 de voorstellen voor een hardere aanpak van computercriminaliteit aangenomen. In de wet Computercriminaliteit II wordt ten eerste de strafbaarheid op een aantal vlakken verruimd. Daarnaast worden de straffen verzwaard en nieuwe bevoegdheden tot opsporing ge?ntroduceerd. Ook ging de Eerste Kamer akkoord met het Cybercrime Verdrag.

De eis dat er een beveiliging doorbroken moet worden om strafbaar te zijn voor het binnendringen van een computersysteem is verdwenen. Dit was een van de belangrijkste bezwaren van de Eerste Kamer, waarover Bits of Freedom eerder schreef in de nieuwsbrief van 15 maart 2006. CDA-senator Franken pleitte wederom mede namens de PvdA voor “niet strafbaarheid van inbreukplegers indien iemand zijn computer niet heeft beveiligd”. Tevens vroeg de senator om de toezegging “dat het openbaar ministerie in beginsel alleen computervredebreuk vervolgt als er een beveiliging wordt doorbroken of toegang wordt verworven door een technische ingreep met behulp van valse signalen, een valse sleutel of het aannemen van een valse hoedanigheid”.

“Minister Donner vond dit te ver gaan. Hij wilde dan ook niet toezeggen dat het openbaar ministerie alleen tot vervolging van computercriminaliteit zal overgaan bij wel beveiligde computers”, aldus het persbericht van de Eerste Kamer. “Iemand die ongevraagd mijn huis binnenloopt als mijn voordeur open staat pleegt ook huisvredebreuk, terwijl er geen bordje ‘verboden toegang’ op mijn deur staat, verduidelijkte Donner.” De rechtspraak zal de precieze grenzen moeten gaan aangeven.

Een belangrijke wijziging is daarnaast het bevriezingsbevel van gegevens dat kan worden opgelegd aan Internet Service Providers. Met deze nieuwe bevoegdheid kan justitie de toegang tot bepaalde gegevens waarborgen, in het geval deze anders mogelijk verloren zouden kunnen gaan. De nieuwe wetgeving zal in werking treden op een nog door de minister te bepalen datum.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.