Informatiebeveiliging politie niet op orde

Het gemak van de kopie

Voorstel opvragen bestanden AIVD naar Tweede Kamer

Drie Nederlandse open source organisaties hebben de brochure ‘Het gemak van de kopie’ gepubliceerd over het kopi?ren van software, muziek en films. De folder van Creative Commons, Open Office en Holland Open is een reactie op de publicatie ‘Piraterij op de werkplek’ van Stichting Brein begin dit jaar. Brein stelde in haar brochure dat kopi?ren vrijwel altijd verboden is. Dat schoot bij de open source organisaties in het verkeerde keelgat. Zij stellen dat Brein daarmee voorbij gaat aan de licentievoorwaarden van veel open source software en open content (onder de Creative Commons licentie) waarin kopi?ren meestal vrij is.

Verschillende organisaties namen in februari 2006 het initiatief om Brein om rectificatie te vragen. De Nederlandse Unix Gebruikersgroep (NLUUG) stelde dat Brein geen melding maakte van het feit dat kopi?ren bij open source software juist wel expliciet is toegestaan. Brein lijkt hierdoor grote open source projecten als Linux en OpenOffice.org in een verkeerd daglicht te plaatsen. Tot de ondertekenaars behoorden onder andere Bits of Freedom, HCC en de Consumentenbond. Brein weigerde haar brochure aan te passen.

In ‘Het gemak van de kopie’ slaan de open source en open content organisaties terug. Zij breken daarbij een lans voor het gebruik van open source, open standaarden of open content. Bedrijven kunnen door het gebruik van open source rekenen op grotere veiligheid, geen virussen en spyware en een lagere prijs. De folder geeft bovendien een definitie van piraterij: “het overvallen van schepen”.

Staatssecretaris van economische zaken Van Gennip hield op de jaarvergadering van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra een pleidooi voor de Creative Commons licentie. Volgens de staatssecretaris stimuleert Creative Commons de distributie en het gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk via het internet zonder een inbreuk te maken op het auteursrecht. “Ik vind de Creative Commons licentie dan ook een welkome aanvulling op het bestaande auteursrecht”, aldus Van Gennip. De staatssecretatris riep Buma/Stemra op zelf ook gebruik te maken van Creative Commons. “Musici die bij Buma/Stemra zijn aangesloten, kunnen nog geen gebruik maken van CC licenties. Ik zeg hier heel voorzichtig ?nog geen?. Want ik verwacht van Buma/Stemra een actieve en dynamische rol om ervoor te zorgen dat auteursrecht innovatie en creativiteit optimaal stimuleert.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.