Privacy jaarverslag XS4ALL

CBP buigt zich over privacy en internet

OPTA maakt aanpak telemarketing bekend

Er bestaat grote onwetendheid bij websitehouders over de in Nederland geldende privacy-regels. Dat bleek op het door het College bescherming persoonsgegevens (CBP) georganiseerde symposium over privacy en internet op 17 mei 2006. Bij het gebruik van internet worden op verschillende wijze persoonsgegevens gepubliceerd of afgestaan. Daarbij kan gedacht worden aan het actief publiceren van persoonsgegevens door betrokkenen zelf of door derden. Ook kan gedacht worden aan het loggen van gegevens als het ip-nummer en het gebruik van cookies.

Roelant Kooij, account manager bij Tweakers.net bevestigde de bestaande onwetendheid in een van de qua onderwerpen nogal uiteen lopende voordrachten. “Als webmaster ga je vaak op je eigen gevoel af. De onwetendheid is groot. De kennis over de wettelijke informatieplicht is verontrustend laag. Veel sites zijn ontstaan vanuit de hobbysfeer, vanuit een zolderkamer. Het is zorgelijk dat weinig sites en online communities persoonsgegevens goed verwerken”, aldus Kooij in een verslag van de bijeenkomst in Emerce.

“Het halve internet valt onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens” aldus jurist Anton Ekker van SOLV Advocaten tegenover Emerce. “Handhaving kan niet effectief. Daarom moeten er meer rechten komen voor internetters zelf.” Journalist Francisco van Jole stelde in zijn voordracht dat het delen van gegevens juist een fundamentele eigenschap is van het internet en dat de huidige benadering van persoonsgegevens daarom ontoereikend is. Dit geldt zeker voor de zogeheten profielsites, zoals Hyves.nl. Of gebruikers zich realiseren dat ook justitie het nut van deze sites voor de opsporing heeft ontdekt is daarbij de vraag. “Digitale vriendennetwerken als Hyves.nl worden door de politie veelvuldig gebruikt bij het opsporen van verdachten. [..] Omdat leden in hun zogenoemde ‘profiel’ ook zaken als school, woonplaats, mailadres en telefoonnummer kunnen vermelden, biedt Hyves de politie een schat aan informatie”, aldus een ANP bericht van 18 mei 2006 op Planet.

Het CBP lijkt de omvang van het probleem te erkennen. “Voor de privacytoezichthouder is de centrale vraag in deze kwestie of er handhaafbare regels voor het internet te bedenken zijn ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer”, aldus het CBP. Het heeft een concept verkenning ‘publicatie van persoonsgegevens op het internet’ gemaakt, waarin op verschillende aspecten van de problematiek wordt ingegaan. Ten aanzien van het verminderen van de onwetendheid bij websitehouders ziet het CBP ook een rol voor de Kamers van Koophandel.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.