Akkoord doorgifte passagiersgegevens aan VS ongeldig

Privacy jaarverslag XS4ALL

CBP buigt zich over privacy en internet

Internetprovider XS4ALL heeft haar tweede privacy jaarverslag gepubliceerd. Het verslag over de periode juli 2004 tot en met december 2005 bespreekt de algemene ontwikkelingen op privacy gebied in Nederland waaronder nieuwe en aankomende wetgeving zoals de bewaarplicht verkeersgegevens en de wet bevoegdheden vorderen gegevens. Daarnaast doet XS4ALL verslag van privacy problematiek rondom nieuwe diensten en enkele security incidenten.

Uit het verslag blijkt dat de ontbundeling van telecommunicatie veel nieuwe oplossingen vergt op privacy gebied. Doordat steeds meer telecom diensten afgewikkeld worden door verschillende aanbieders, en vaak ook via meerdere netwerken, moet XS4ALL via contracten met derden ervoor zorgen dat de gegevens van klanten beschermd blijven. Een aantal van dergelijke diensten, waaronder IPTV, VoIP en KPN Hotspots, worden in het verslag behandeld.

XS4ALL zou graag cijfers willen publiceren over het aantal geldige en ongeldige tapbevelen van politie en inlichtingendiensten. Ook in het tweede privacy jaarverslag komen deze echter niet voor. De overheid heeft de publicatie van dergelijke cijfers feitelijk verboden, zo bleek onlangs tijdens de rechtszaak over aftapkosten van XS4ALL tegen de Staat.

Het privacy jaarverslag vermeldt ook nog een security incident rondom de inmiddels beruchte USB-stick. Een extern ingehuurde interim-manager wilde eenmalig een batch klantgegevens voor verdere verwerking overdragen aan een incassobureau via een onbeveiligde USB-stick. Dit kon voortijdig voorkomen worden.

Voor zover bekend is XS4ALL de enige telecomaanbieder in Nederland die periodiek verslag doet van haar privacy beleid.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.