Voorstel opvragen bestanden AIVD naar Tweede Kamer

'Hoe maakbaar is veiligheid?'

XS4ALL roept op tot meer controle aftappen

itgeverij Papieren Tijger heeft een boekje gewijd aan de vorig jaar van kracht geworden Wet op de uitgebreide identificatieplicht. Deze wet werd door de wetgever geacht samen met een serie andere wetten een bijdrage te kunnen gaan leveren aan de veiligheid in Nederland. In het boekje “Hoe maakbaar is veiligheid?” wordt de vraag gesteld hoe effectief dergelijke wetgeving kan zijn.

Het boekje, tot stand gekomen onder redactie van Bart van Klink en Nicolle Zeegers, bevat een tiental bijdragen van rechtswetenschappers en parlementari?rs, waaronder Willem Witteveen, hoogleraar encyclopedie van de Universiteit van Tilburg en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA, en Uri Rosenthal, hoogleraar bestuurskunde van de Universiteit Leiden en VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

Het boekje legt om te beginnen de inhoud en het doel van de Wet op de uitgebreide identificatieplicht uit. De meningen van de verschillende auteurs over de gestelde kernvraag lopen uiteen. “Waar de wet verdedigd wordt als een nuttige bijdrage aan vergroting van vrijheid en veiligheid en zelfs als een ‘recivilisering’ van de samenleving, dreigen volgens anderen veeleer willekeur en discriminatie en ontwaart een van de auteurs zelfs het gevaar van een destabilisering van de maatschappij.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.