'Hoe maakbaar is veiligheid?'

XS4ALL roept op tot meer controle aftappen

Big Brother winnaar Flevoziekenhuis op de vingers getikt

XS4ALL heeft de evaluatie over de aftapbaarheid van telecommunicatie van de Universiteit van Tilburg en het bureau Dialogic aangegrepen om in een brief aan de Tweede Kamer te pleiten voor meer controle op het aftappen in Nederland. In de brief wijst XS4ALL de Kamer op de kritische kanttekeningen uit de evaluatie bij de huidige en toekomstige aftappraktijk en roept op tot structureel toezicht. Tot nu toe zag de Nederlandse overheid hier geen meerwaarde in.

Het toezicht zou er volgens XS4ALL in elk geval uit kunnen bestaan publieke statistieken over het aftappen te publiceren. In landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittanni? is dit gebruikelijk. Dergelijke cijfers ziet XS4ALL als een bijdrage aan “een adequate verantwoording van de noodzaak en het nut van aftappen richting parlement en burger” en zouden “bovendien meer duidelijkheid geven over de effectiviteit van het aftappen”.

XS4ALL pleit verder voor een wettelijk geregelde mogelijkheid van verzet tegen kennelijk onrechtmatige taps. Daarnaast roept XS4ALL op de verplichting tot aftapbaarheid vanaf het moment van introductie van nieuwe diensten af te schaffen. “De huidige verplichting om elke nieuwe dienst vanaf de invoering aftapbaar te maken, zet een rem op de innovatie in de telecommunicatie.”

De evaluatie over de aftapbaarheid wordt momenteel schriftelijk behandeld door de vaste commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.