• Menu

0 recente resultaten

Gemeenten handhaven met satellietbeelden

De Telegraaf schrijft op 15 april 2006 over het gebruik van satellietbeelden voor de handhaving van ruimtelijke ordening. Met behulp van satellietbeelden wordt door gemeenten in de gaten gehouden of er sprake is van illegale bouwpraktijken of andere overtredingen.

Het bedrijf GeoCensus levert aan Nederlandse gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden “een unieke toepassing die de mogelijkheid biedt om geautomatiseerd veranderingen tussen verschillende tijdstippen te signaleren. […] Doordat satellietfoto?s een pixelgrootte van beter dan 1×1 meter op de grond hebben en regelmatig in dezelfde positie terugkeren zijn zij zeer geschikt om veranderingen te signaleren en in kaart te brengen.”

Emerce schrijft dat Google Earth en Google Maps op nieuwe, vorige week toegevoegde, scherpere satellietbeelden enkele gevoelige locaties onzichtbaar hebben gemaakt. Het gaat onder meer om het Ministerie van Defensie, Paleis Huis ten Bosch en het hoofdkantoor van de Nederlandse luchtmacht. Google liet in reactie op de berichtgeving weten dat “dataleveranciers verplicht zijn om sommige gevoelige foto’s te versluieren, als de regering daar om vraagt. Het internetbedrijf verandert zelf geen foto’s”, aldus Emerce.

Het is onduidelijk of Google op eigen initiatief of op verzoek van de overheid heeft gehandeld. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), de verantwoordelijke instantie voor de handhaving van het verbod op publicatie van foto’s van gevoelige objecten, liet aan Emerce weten geen mededelingen te doen over concrete gevallen. “In principe is luchtfotografie verboden, maar het is vrij eenvoudig om er een vergunning voor te krijgen. Voor publicatie moeten foto?s worden voorgelegd aan de MIVD, waarna een besluit volgt over vergunningverlening”, aldus een woordvoerder van Defensie. Controle door de MIVD vindt vooraf en achteraf plaats.

Eind vorig jaar was Google Earth aanleiding voor Kamervragen. Kamerleden vroegen zich af of de betreffende programma’s terroristen niet in de kaart speelden. De regering antwoordde toen op aangeven van de AIVD dat de beelden “reeds via andere kanalen publiekelijk beschikbaar [zijn]. Vooralsnog is er geen aanleiding om een onderzoek te starten naar de veiligheidsrisico?s van bedoelde programma?s.” De AIVD herhaalt nu dat “het belang van deze geografische beelden niet zo groot is”.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag