Themakrant Terrorisme Buro Jansen & Janssen

Snelle invoering van het elektronisch kinddossier

Brussel onderzoekt Nederlands gokbeleid

Er komt 20 miljoen extra voor een snelle invoering van het elektronisch kinddossier. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dat op 31 maart 2006 bekend gemaakt in de Nota gezinsbeleid. “Goed en snel uitwisselen van informatie is cruciaal voor het ondersteunen van de hulpverlening. Een belangrijke stap daarin is het invoeren van het elektronisch kinddossier (EKD)”, aldus Ross. Daar waar minister Hoogervorst eerder 2007 als gewenste invoeringsdatum van het dossier had gesteld, komt er nu dus extra geld, zodat de invoering nog dit jaar kan beginnen.

Het kinddossier, waarin medische, psycho-sociale en ander persoonlijke informatie komt te staan, wordt ingevoerd voor alle kinderen in Nederland. Dat wekt verbazing, nu Ross in de nota meldt dat het met 95 procent van de gezinnen in Nederland goed gaat. De vraag dringt zich op waarom de invoering van het dossier zich niet beperkt tot de kinderen waarbij zich problemen voordoen.

De staatssecretaris stelt naast het geld voor het kinddossier nog eens vijf miljoen euro beschikbaar voor een signaleringssysteem, de “verwijsindex voor risicosignalen”. In dit systeem kunnen kunnen “diverse maatschappelijke sectoren die met jongeren werken risico?s en incidenten melden.”

Het elektronisch kinddossier zal worden gekoppeld aan het burgerservicenummer, net als het elektronisch pati?ntendossier waarvan de invoering vertraagd is door problemen met de beveiliging van de (strikt) persoonlijke inhoud. Minister Hoogervorst stelde in zijn brief van 7 november 2005 aan de Tweede Kamer, waarin hij de vertraging aankondigde, dat “de overgang naar landelijke (elektronische) communicatie over medische gegevens […] vanaf het begin veilig en verantwoord [moet] zijn. Zorgvuldigheid gaat voor snelheid.” Staatssecretaris Ross laat zich in de nota over het kinddossier niet uit over veiligheid en privacy.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.