Snelle invoering van het elektronisch kinddossier

Brussel onderzoekt Nederlands gokbeleid

Bijeenkomst Tweede Kamer over RFID

Zeven lidstaten, waaronder Nederland, zijn door de Commissie gevraagd om opheldering over de geldende restricties voor aanbieders van sportweddenschappen. Buitenlandse aanbieders kunnen op dit moment in Nederland geen sportweddenschappen aanbieden via het internet. De Nederlandse rechter oordeelde eerder dat de Nederlandse restricties voor het aanbieden van gokspelen via het internet niet in strijd zijn met Europees recht.

De Commissie wil nagaan of de restricties wel verenigbaar zijn met het in de Europese Unie geldende vrije verkeer van diensten. De Commissie reageert hiermee op klachten van verschillende aanbieders en kan, als er niet binnen 2 maanden een bevredigende reactie komt van de Nederlandse regering, overgaan tot het starten van een inbreukproceduere bij het Europese Hof van Justitie.

De geldende restricties voor het aanbieden van sportweddenschappen zullen door de Commissie worden getoetst aan de relevante EU-wetgeving. Er zal daarbij worden gekeken of ze noodzakelijk, evenredig en niet-discriminerend zijn. Het Europese Hof heeft in het verleden ten aanzien van de beperking van gokactiviteiten vastgesteld dat restricties ter bescherming van het algemeen belang, zoals consumentenbelangen, alleen op “samenhangende en stelselmatige” wijze mogen worden toegepast. Een lidstaat kan ter rechtvaardiging van restricties niet aanvoeren dat burgers van gokken moeten worden afgehouden en hen er tegelijkertijd toe aanzetten om mee te doen aan staatsloterijen, kansspelen of weddenschappen die de eigen schatkist spekken.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.