Nederland miskent recht op anonieme communicatie

Onderzoekers maken RFID virus

Donner houdt zich op de vlakte over Google

Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben enkele onderzoekers een ‘proof of concept’ virus voor RFID geschreven. Het virus zou in staat zijn software te besmetten waarmee de informatie van RFID-chips in de logistiek en supermarkten wordt verwerkt. De overdracht van de kwaadaardige code (een SQL injection of buffer overflow) vindt plaatst via een RFID-lezer. Vervolgens kunnen de ge?nfecteerde systemen andere RFID-chips besmetten.

Volgens de onderzoekers zijn de ontwikkelaars van RFID systemen nog niet voorbereid op virus-achtige aanvallen die op het internet inmiddels heel veel voorkomen. Dat maakt logistieke systemen met RFID kwetsbaar. De onderzoekers noemen als voorbeeld het ontregelen van de logistiek en kassa’s van supermarkten en bagage-systemen op vliegvelden. Een besmette RFID-chip op een koffer kan het bagage afhandelingssysteem op een vliegveld besmetten waarna besmette chips op andere koffers in korte tijd andere vliegvelden besmetten.

Ondertussen pleit het RFID Platform Nederland, samen met haar Duitse en Engelse zusterorganisatie, voor meer geld en aandacht van de EU. Er moet een Europese strategie komen voor een snellere invoering en acceptatie van RFID. Consumenten moeten daarbij vooral op de voordelen van RFID worden gewezen. Uit een gezamenlijk statement van de drie platforms blijkt dat zij het vertrouwen van consumenten hopen te winnen door middel van voorlichting. Er worden geen initiatieven aangekondigd om de daadwerkelijke privacy-bescherming bij toepassingen in de winkel te garanderen of te verbeteren.

Op 5 april zal de Technologiecommissie van de Tweede Kamer een themabijeenkomst houden over RFID met als titel: ‘RFID: Kansen en risico’s van de nieuwe technologierevolutie’. Tijdens deze sessie zullen Tweede Kamer leden zich laten informeren over de beleidsthema’s rondom het onderwerp RFID.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.