Eerste Internet Scriptieprijs uitgereikt

Gemeente Amsterdam niet toe aan open source

Donner akkoord met bewaarplicht ondanks bezwaar Tweede Kamer

De beslissing van de gemeente Amsterdam om het contract met Microsoft te verlengen, is bij de gemeenteraad slecht gevallen. Volgens PvdA-raadslid Herman Marres heeft de gemeenteraad al drie jaar geleden aangedrongen op alternatieve software voor de 18.000 computers van de ambtenaren, aldus Webwereld. Daarmee zou nog nauwelijks een aanvang zijn gemaakt.

Volgens de gemeente Amsterdam is de keuze voor Microsoft een gevolg van een onderzoek door IBM. Daarin is gekeken naar open-sourcesoftware op basis van Linux. Vervanging van Microsoft Office door OpenOffice.org is daarbij niet belicht.

“De pilots bevestigen dat een succesvolle inzet van open-source mogelijk is in kleinere organisaties die nagenoeg vanaf nul beginnen en waar de gehele geautomatiseerde administratie zonder kapitaalvernietiging in een keer opnieuw kan worden opgezet”, reageert Janet van der Meulen, woordvoerdster van de gemeente Amsterdam in Webwereld. De gemeente denkt zelf nog niet klaar te zijn voor open-sourcesoftware of open standaarden. “Het invoeren binnen een staande organisatie levert momenteel, voornamelijk ten aanzien van de kantoorautomatisering, nog onaanvaardbare risico’s op voor de continuering van de bedrijfsvoering.”

Op 20 december 2005 kondigde de gemeente Amsterdam aan haar contract met Microsoft met drie jaar te verlengen. Het betreft een zogenaamde Enterprise Agreement voor de levering van kantoorautomatiseringsoftware (o.a. Office en Windows). “Belangrijke overwegingen hierbij waren kostenbesparing en continu?teit van de bedrijfsvoering”, aldus de gemeente. “Voortzetting van het raamcontract is in lijn met motie 848 van de Raad waarin aangedrongen wordt op meer standaardisatie van ICT producten vanuit het oogpunt van (inkoop) voordelen. Feitelijk is de software van Microsoft de gemeentelijke ICT-standaard voor kantoorautomatisering”, aldus een brief van de gemeente.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.