'Haatzenders' nog steeds te zien

Toename verloren en gestolen paspoorten

Overheid wil cell broadcasting

Het aantal vermiste en gestolen reisdocumenten is in 2005 toegenomen. Dit blijkt uit cijfers die minister Pechtold van bestuurlijke vernieuwing naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In totaal ging het in 2005 om 187.510 stuks. De toename is volgens de minister het gevolg van de identificatieplicht. Veel Nederlanders hebben immers voor het eerst een reisdocument aangevraagd waardoor het aantal in omloop zijnde paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten (NIK) is gestegen. Voor het feit dat ook het percentage vermiste en gestolen documenten gestegen is, geeft de minister geen verklaring. In 2005 bedroeg dat percentage 5,6%, tegen 5,2% in 2004. Wel zegt Pechtold in de brief aan de Tweede Kamer dat vooral veel jongeren hun reisdocumenten verliezen. “Een ander deel van de verklaring ligt in het feit dat door de invoering van de identificatieplicht jongeren vanaf 14 jaar een identiteitsbewijs moeten hebben. Veelal is dat de NIK. Het aantal als vermist en gestolen opgegeven NIK?s is als gevolg hiervan in absolute aantallen sterker toegenomen dan het aantal als vermist en gestolen opgegeven paspoorten.”

In de discussie over de identificatieplicht is meermalen door critici gewaarschuwd voor een toename van het aantal vermiste en gestolen reisdocumenten. Paspoorten worden als gevolg van de identificatieplicht immers niet meer veilig thuis bewaard. De minister zegt niet te weten of ook de fraude met zoekgeraakte documenten is toegenomen.

Pechtold ziet in de cijfers een nieuw argument voor de invoering van het biometrisch paspoort. “Met de invoering van de biometrische kenmerken wordt naar mijn mening de kans om misbruik te maken van vermiste en of gestolen documenten verkleind.” Bovendien denkt de minister dat met de voorgenomen centrale opslag van biometrische kenmerken uit het paspoort de kans op misbruik afneemt. “De meerwaarde van de verificatie van de biometrische gegevens in de administratie is er in gelegen dat daarmee een middel voorhanden is om manipulatie van die gegevens in het document te kunnen detecteren. Tevens biedt dit de mogelijkheid om in het aanvraag en uitgifteproces van de Nederlandse reisdocumenten na te gaan of de aanvrager ook bij andere instanties een aanvraag voor een reisdocument heeft ingediend.” Daarmee lijkt de centrale opslag van biometrische gegevens een pleister te worden voor de problemen die door de identificatieplicht zijn veroorzaakt. Bovendien maakt de centrale opslag van de foto’s en vingerafdrukken uit het paspoort geheel nieuwe toepassingen mogelijk die in de brief niet worden genoemd. Daarbij valt te denken aan het identificeren van personen die geen paspoort bij zich dragen (tijdens controles op straat) of het gebruik van camera’s met gezichtsherkenning.

  • Kamerstuk 2005-2006, 25764, nr. 28, Tweede Kamer (31.01.2006) Reisdocumenten; Brief minister over productie-, aanvraag en uitgifteproces Nederlandse reisdocumenten
  • Databank vingerafdrukken alle Nederlanders (16.02.2005) http://www.bof.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief_2005_3.html

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.