Toename verloren en gestolen paspoorten

Overheid wil cell broadcasting

Donner waarschuwt stichting Thuiskopie

Minister Remkes van binnenlandse zaken wil proeven met cell broadcasting uitbreiden om te onderzoeken of de techniek geschikt is voor het waarschuwen van het publiek bij rampen. Cell broadcasting is een methode om tekstberichten te verzenden naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. De mobiele aanbieders in Nederland gebruiken cell broadcasting nog niet. De techniek verschilt met het versturen van SMS omdat het sneller en op grotere schaal ingezet kan worden. De berichten worden bovendien alleen verstuurd naar telefoons in de buurt van een bepaalde mast en dus op een specifieke lokatie.

De proef is oktober 2005 in Zoetermeer begonnen, binnenkort volgt ook een proef in Zeeland. Voorjaar 2006 beslissen de deelnemers of Amsterdam kan deelnemen. Aan de proef wordt deelgenomen door diverse ministeries en de bedrijven LogicaCMG, KPN, Vodafone en Telfort.

Uit een brief van minister Remkes aan de Tweede Kamer blijkt echter dat cell broadcasting (CB) niet beperkt blijft tot gebruik bij rampen. “Naar verwachting zal CB ? bij een geslaagde introductie ? door de gebruikende instanties zoals bijvoorbeeld gemeenten, ook voor het overbrengen van andere niet-spoedeisende service en informatie boodschappen aan het publiek worden gebruikt.” Bovendien moet ook commercieel gebruik mogelijk zijn volgens Remkes. “Dit is o.a. een gevolg van de gekozen constructie, waarbij de kosten over een aantal deelnemers kunnen worden verdeeld.” De aanbieders willen op die manier de gemaakte kosten terugverdienen: “Ook is het onwaarschijnlijk dat CB als mobiele dienst door de mobiele operators blijvend zal worden aangeboden, wanneer er geen commercieel gebruik van wordt gemaakt.”

De brief gaat niet in op de vraag of de introductie van cell broadcasting onderhevig is aan de Nederlandse anti-spam wetgeving. Hierin is het verzenden van ongevraagde elektronische berichten voor commerci?le, ide?le of charitatieve doeleinden verboden. Cell broadcasting maakt opt-in per definitie onmogelijk omdat de tekstberichten niet verstuurd worden naar specifieke telefoonnummers maar naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. Hoewel de meeste burgers weinig bezwaar zullen hebben tegen een bericht wanneer in hun buurt een trein met gif is ontspoord, gaat het plan van Remkes en de mobiele operators een stuk verder. Niet-spoedeisende service en informatie boodschappen van gemeenten behoren tot een heel andere categorie dan berichten over rampen. Bovendien lijkt de commerci?le toepassing van cell broadcasting zeer moeilijk te verenigen met het spamverbod. Remkes gaat hier in zijn brief niet op in.

[Correctie: De informatie over cell broadcasting in dit artikel is niet volledig. Cell broadcasting kan beschikken over vele gescheiden kanalen die in principe allemaal volgens het opt-in principe werken. Op die manier is het wel degelijk mogelijk om verschillende soorten berichten van elkaar te scheiden en op die manier aan de anti-spam wetgeving te voldoen. 16.02.2006].

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.