Overheid wil cell broadcasting

Donner waarschuwt stichting Thuiskopie

Luisterende camera's in de trein

Minister Donner heeft de stichting Thuiskopie gewaarschuwd haar financi?n snel op orde te brengen. De stichting krijgt drie maanden de tijd om boekhouding en organisatie aan te passen. De minister heeft ook de ultieme sanctie in het vooruitzicht gesteld; intrekking van de aanwijzing waaronder de stichting gelden int en verdeelt.

De stichting Thuiskopie verdeelt de opbrengst van de thuiskopievergoeding op blanco CD’s en DVD’s onder de organisaties van rechthebbenden en artiesten. Een deel van de thuiskopievergoeding (15%) wordt besteed aan culturele doelen: het ThuisKopie Fonds.

De waarschuwing van Donner is het gevolg van een onderzoek van het College van Toezicht Auteursrechten naar Stichting de Thuiskopie. Het college heeft verschillende problemen bij de stichting geconstateerd zoals “onaanvaardbare vertragingen” bij de uitbetaling aan artiesten en kunstenaars, geen kloppende boekhouding en twijfels bij de onafhankelijkheid van het bestuur van de stichting.

Doordat de stichting Thuiskopie nu intern orde op zaken moet stellen is voorlopig geen besluit te verwachten over een thuiskopievergoeding voor MP3-spelers en aanverwante apparatuur. De stichting Thuiskopie vertegenwoordigt rechthebbenden in de onderhandelingen over de heffing binnen de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT). Donner sprak op 30 november 2005 nog de verwachting uit dat SONT de heffing op MP3-spelers zou uitstellen “in afwachting van nadere, aangekondigde initiatieven van de Europese Commissie”. De minister voegt daar nu in een brief aan de Tweede Kamer fijntjes aan toe: “Daaraan zou ik thans naar aanleiding van de bevindingen van het College van Toezicht nog willen toevoegen dat natuurlijk pas weer over een mogelijke uitbreiding van het vergoedingssysteem kan worden gesproken, wanneer de problemen bij Stichting de Thuiskopie definitief tot het verleden behoren”.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.