Donner waarschuwt stichting Thuiskopie

Luisterende camera's in de trein

Seminar BurgerServiceNummer in het bedrijfsleven

In steeds meer steden worden luisterende camera’s ingezet. De videocamera’s zijn voorzien van een microfoon en reageren op menselijke geluiden, zoals schreeuwen. Volgens fabrikant Sound Intelligence in Groningen kan de software agressie en angst in het geluid detecteren waarna de camera wordt aangezet. Het systeem kan een meldkamer of de politie op de situatie attenderen.

Na een proef in het centrum van Groningen willen ook andere steden en de NS de camera’s met microfoon gaan inzetten. In Groningen hangen inmiddels 15 van dergelijke camera’s. Utrecht wil binnenkort ook een proef starten. De fabrikant ziet in Utrecht “mogelijkheden in een zwembad, parkeergarage, op een regionaal opleidingscentrum en in een park”. De NS hebben de camera’s inmiddels ge?nstalleerd in de internationale trein Amsterdam – Brussel.

Het CBP gaf in augustus 2005 nog zijn zegen aan de proef in Groningen. Het CBP zag zelfs voordelen in de luisterende camera’s: “Door gebruik te maken van cameratoezicht met geluidsdetectie is het niet langer noodzakelijk continu beelden van de openbare ruimte vast te leggen. De camera’s worden pas geactiveerd bij een bepaald type geluid en geluidsniveau. De mate van inbreuk op de privacy neemt hiermee af. Wellicht kan deze wijze van cameratoezicht, onder voorwaarden, een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Cameratoezicht wordt zo immers zowel privacyvriendelijker als effici?nter bij de handhaving van de openbare orde.”

Bits of Freedom heeft in diverse reacties haar bezorgdheid uitgesproken over het aanbrengen van microfoons in de openbare ruimte. Wanneer de luisterende camera’s op grote schaal worden ingezet, is het nog slechts een kleine stap de microfoon continue open te zetten en eventueel gesprekken af te luisteren of op te nemen. Het gebruik van microfoons in gesloten ruimtes zoals een trein maakt deze mogelijkheid nog groter.

Volgens Sound Intelligence worden projecten gestart met de camera’s bij musea “om agressie bij lange wachttijden vroegtijdig in de kiem te smoren”. Het bedrijf kondigt aan dat de luistercamera’s dit jaar ook worden getest bij zwembaden en ‘slecht nieuws loketten’. De fabrikant meldt bovendien dat het ministerie van justitie de microfoons (zonder camera’s) wil inzetten bij “kortgestrafte gevangenen in meermanscellen”. Justitie wil daarmee “agressie, angst en ernstige vormen van opwinding in de cel detecteren”. Bovendien kan met het systeem “aan dossieropbouw worden gewerkt om de orderverstoorder in de cel te ontmaskeren”.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.