Bits of Freedom jaarverslag 2005

Brein misleidt over kopieren software

'Haatzenders' nog steeds te zien

De stichting Brein heeft een speciale brochure voor bedrijven en instellingen uitgebracht waarin zij wijst op de gevaren die verbonden zijn aan piraterij op de werkplek. De brochure wordt in een oplage van 7500 stuks verspreid onder bedrijven en instellingen in Nederland.

Brein ziet bedrijfsnetwerken als broedplaatsen voor illegaal gedrag. “De snelheid van corporate Internetverbindingen ligt in de regel vele malen hoger dan consumentenaansluitingen en de werkplek biedt dan ook een ideale omgeving voor deze illegale uitwisseling.”

De folder en de berichten op de Brein website roepen echter nogal wat vragen op. “Brein, die namens de Nederlandse entertainmentsector handhaaft tegen piraterij van muziek, film en interactieve software, constateert in toenemende mate dat werknemers zich op de werkplek bezighouden met piraterij. Zo blijken veel werknemers zich op hun werkplek bezig te houden met downloaden en het illegaal uitwisselen van muziek, film en softwarebestanden”, zo meldt een nieuwsbericht over de folder op de website van Brein. Daarmee wekt Brein de suggestie dat downloaden en piraterij hetzelfde is. Het downloaden van illegaal gekopieerde muziek is in Nederland echter toegestaan. Mogelijk wil Brein dat daar verandering in komt, maar de huidige situatie is nu eenmaal dat het legaal is. Overigens heeft de brancheorganisatie NVPI op 13 februari nog gepleit voor een verbod op het downloaden. In de folder zelf staat het wel juist: “Een internetbestand (met muziek of een film) downloaden mag als dat zonder direct of indirect commercieel oogmerk gebeurt en de download uitsluitend voor eigen gebruik is.”

De folder is echter misleidend wanneer het gaat over software. “Software mag helemaal niet worden gekopieerd, ook niet voor eigen gebruik. Brein voegt daar nog aan toe: “Bij software [..] geldt dat ook het downloaden niet is toegestaan.” De Auteurswet maakt inderdaad een uitzondering voor software waarbij een thuiskopie niet is toegestaan. De uitspraken over software gaan echter volkomen voorbij aan het bestaan van open source software en free software waarbij via een licentie aan de gebruiker het recht gegeven wordt om de software te kopi?ren of zelf te distribueren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de webbrowser Firefox. Brein lijkt het bestaan van deze soorten software te negeren waardoor de gegeven informatie onvolledig en misleidend is.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.