Seminar BurgerServiceNummer in het bedrijfsleven

Minister Verdonk wint Big Brother Award

Louisseveke.nl: surfgegevens 25.000 bezoekers opgevraagd
DOSSIER: Big Brother Awards

inister Verdonk is winnaar geworden van de Big Brother Award in de categorie personen. Dit is op 28 januari bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Awards in de Melkweg in Amsterdam. Met de Big Brother Awards worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen in de schijnwerper gezet die inbreuken op privacy hebben bevorderd. De uitreiking werd gepresenteerd door Volkskrant columnist Pieter Hilhorst en was onderdeel van het Weerwoord festival georganiseerd door XS4ALL.

Verdonk won de prijs wegens het openbaar maken, ontkennen en vervolgens bagatelliseren van de ‘status asielzoeker’ van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hoewel er veel aandacht is besteed aan de geloofwaardigheid van de minister, meent de jury dat het privacy-punt onderbelicht is gebleven. Uit deze zaak blijkt glashelder dat privacy juist van belang is om de veiligheid van personen te garanderen. De status-informatie kan betrokkenen immers in ernstige, zelfs levensbedreigende situaties brengen bij terugzending naar het land van herkomst. Verdonk versloeg de twee andere genomineerden; minister Zalm vanwege het plan om banken toegang te geven tot het burger service nummer en bijna-politicus Peter R. de Vries vanwege zijn voorstel voor een databank met DNA materiaal van alle Nederlanders.

In de categorie overheden en instellingen heeft het Flevoziekenhuis de prijs verdiend met een uiterst slechte beveiliging van gegevens over pati?nten. Met subsidie van ondermeer de Europese Commissie heeft het ziekenhuis de afspraken met pati?nten via internet ontsloten, zonder adequate toegangscontrole. Bart Buis van het Flevoziekenhuis nam de Award in ontvangst en trok op het podium het boetekleed aan. “We zijn het met u eens”, verklaarde Buis tegen de jury en het publiek.

In de categorie bedrijven is Sony BMG de winnaar geworden. Het bedrijf had spyware ge?nstalleerd op 2,6 miljoen audio cd’s, bedoeld als kopieerbeveiliging. Toen de rootkit werd ontdekt, bracht de maatschappij een digitaal lapmiddel uit. Maar daarmee verviel de maatschappij van kwaad tot erger. Wie de patch wilde hebben, moest veel persoonlijke gegevens afstaan en na installatie bracht de patch heimelijke versleutelde communicatie tot stand met Sony BMG. Sony versloeg Translink (het consortium achter de OV-chipkaart) en Brein (vanwege de jacht op internetgebruikers).

In de categorie voorstellen is het Kabinetsvoornemen bekroond voor de centrale opslag van de biometrische gegevens die iedere Nederlander moet afstaan voor een nieuw paspoort (eerst een foto van het gezicht, later ook vingerafdrukken van de beide wijsvingers).

De jury heeft dit jaar voor het eerst ook een positieve award uitgereikt. De Winston Award (vernoemd naar Winston Smith, de hoofdpersoon uit Orwell’s 1984) ging naar Prof. mr. Hans Franken, hoogleraar recht en informatica aan de Universiteit Leiden en lid van de Eerste Kamer (CDA). Franken krijgt de Winston Award vanwege zijn aanhoudende verzet in de Eerste Kamer tegen de bewaarplicht verkeersgegevens. Franken nam de Award in ontvangst uit handen van jury-voorzitter Karin Spaink.

  • De jury bestond uit advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, journalist Arjan Dasselaar, hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, hoogleraar regulering van technologie Bert-Jaap Koops, hoogleraar recht en informatisering Corien Prins en publiciste Karin Spaink (voorzitter).
  • Foto’s van de uitreiking en zeer uitgebreide documentatie met achtergrondinformatie en overwegingen van de jury over de nominaties en winnaars http://www.bigbrotherawards.nl/
  • Rita Verdonk en Sony ‘winnen’ Big Brother Award (30.01.2006) http://www.webwereld.nl/articles/39514

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.