Nominaties Voorstellen

Nominaties Overheden en instellingen

Nominaties Bedrijven

– Flevoziekenhuis

Het Flevoziekenhuis in Almere is genomineerd voor de slechte beveiliging van gegevens van pati?nten. Het ziekenhuis heeft op haar website een online systeem (@-pointment) waarmee pati?nten een afspraak voor behandeling kunnen maken, een afspraak wijzigen of annuleren. Het ziekenhuis wil hiermee de bereikbaarheid en de toegankelijkheid van het ziekenhuis verbeteren. Het automatische afsprakensysteem @-pointment is door het Flevoziekenhuis ontwikkeld met hulp van subsidies van de Europese Unie, de Gemeente Almere en de Provincie Flevoland.

De gegevens van de pati?nten zijn echter slecht beveiligd. Om toegang te krijgen tot de online gegevens van een pati?nt zijn alleen diens naam en geboortedatum nodig. Vervolgens toont @-pointment het adres van de pati?nt (NAW-gegevens) en eventueel een email-adres en telefoonnummer. Verder geeft @-pointment een overzicht van geplande afspraken en medische gegevens zoals welke onderzoeken door de huisarts gewenst worden. Vervolgens kunnen op naam van de pati?nt ‘spookafspraken’ worden gemaakt.

– Politie Limburg-Zuid

De politie Limburg-Zuid is genomineerd wegens het filmen en screenen van demonstranten. Op 8 mei 2005 woonde president Bush een herdenking bij op het oorlogskerkhof in Margraten (Limburg). Voorafgaand daaraan vond op 7 mei in Maastricht een demonstratie tegen Bush plaats.

Veiligheidsmensen bleken alle demonstranten en omstanders te hebben gefilmd tijdens de demonstratie in Maastricht. De beelden zijn gebruikt om te personen te identificeren die de volgende dag waren uitgenodigd voor de herdenking op de begraafplaats Margraten.

De jury is bezorgd over het inzetten van vergaande technologische middelen voor controle tijdens grootschalige of belangrijke evenementen. Bovendien bestaan er geen garanties wat na afloop met die observaties gebeurt.

De politie gaf in de pers toe dat tijdens de demonstratie op grote schaal gefilmd werd. “Het klopt dat we vier mensen eruit hebben gepikt die naar de begraafplaats wilden”, zei W.Velings, leider van het politiekorps in De Limburger. “Ze zijn gezien bij de demonstratie en wij verwachtten grote ellende van hen op de begraafplaats.”

– Politie Rotterdam-Rijnmond

De politie Rotterdam is genomineerd voor het opeisen van een grote hoeveelheid historische locatiegegevens van mobieltjes van volstrekt onverdachte mensen. De politie stuurde 17.000 Rotterdammers een smsje omdat hun mobieltje op minder dan 6 kilometer afstand was van De Kuip ten tijde van de ernstige voetbalrellen in het voorjaar van 2005. In de sms stond: “Tijdens de voetbalrellen van 17 april 2005 was u nabij stadion De Kuip. De politie doet hiernaar onderzoek en vraagt uw medewerking. Zie politie: www.politie-rijnmond.nl.”

De actie kreeg al snel navolging in Limburg. In de verantwoording naar het publiek kozen de woordvoerders van beide korpsen exact dezelfde bewoordingen. “Het is geen schending van de privacy, omdat we alleen de nummers hebben opgevraagd en niet de namen en adressen.”

De jury acht deze redenering flagrant onjuist, aangezien alle identificerende gegevens persoonsgegevens zijn, en het gebruik ervan dus privacy-gevoelig is. Gevoelsmatig gaat het grootschalig opvragen van locatiegegevens van onverdachte mensen, alleen omdat ze mogelijk getuige kunnen zijn, nog een stap verder.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.