Wet vorderen gegevens per 1 januari in werking

De wet vorderen gegevens treedt op 1 januari 2006 in werking. De nieuwe wet geeft politie en justitie meer bevoegdheden om persoonsgegevens op te vragen bij maatschappelijke instellingen en bedrijven. Het wetsvoorstel is gebaseerd op de voorstellen van de commissie strafvorderlijke gegevensvergaring in de informatiemaatschappij (commissie Mevis). Voor banken en telecom-aanbieders zijn al eerder aparte wetten in werking getreden, namelijk de wet vorderen gegevens financi?le sector en vorderen gegevens telecommunicatie.

De wet maakt het makkelijker voor politie en justitie om gegevens bij bedrijven en instellingen op te vragen: hotels, luchtvaartmaatschappijen, verhuurbedrijven, bibliotheken maar ook webhosting bedrijven. Zo mag iedere politieagent voortaan identificeerbare gegevens (naam, adres, woonplaats) opvragen. Een officier van justitie mag allerlei andere gegevens opvragen zoals logs en administraties.

Tegen de nieuwe wet is verzet geweest van de bibliotheken in Nederland omdat ook de leenadministratie onder de wet valt. De bibliotheken zijn zeer bezorgd dat de lees- luister- en kijkvrijheid van bibliotheekbezoekers bedreigd wordt.

Onder de nieuwe wet vallen een hele reeks internetdiensten zoals hostingbedrijven en webfora. Deze aanbieders vallen niet onder de wet vorderen gegevens telecommunicatie omdat het geen telecommunicatiebedrijven zijn in de zin van de telecommunicatiewet (in tegenstelling tot ISP’s die internettoegang aanbieden via ADSL of kabel). Met de nieuwe wet vorderen gegevens zullen ook hostingbedrijven en webfora te maken krijgen met een toenemend aantal vorderingen vanuit de politie.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.