Wet vorderen gegevens per 1 januari in werking

Scientology verliest juridische strijd met providers

Nederlandse Europarlementariers en de bewaarplicht

Na een lange serie rechtszaken in een periode van 10 jaar heeft Scientology eindelijk definitief verloren in haar juridische strijd tegen schrijfster Karin Spaink, XS4ALL en nog 10 providers. De sekte was bij de Hoge Raad in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag van 4 september 2003. Maar op het laatste moment trok Scientology haar cassatie in waardoor de uitspraak van het Hof nu definitief is. Doordat de Hoge Raad niet aan een uitspraak is toegekomen is een beroep bij het Europese Hof ook niet meer mogelijk. De procedure is daarmee definitief ten einde.

In september 1995 legde een deurwaarder, bijgestaan door vertegenwoordigers van de sekte, beslag op de servers van XS4ALL omdat het Fishman affidavit op de homepage van een klant stond. Dit affidavit is een rechtbankgetuigenis voor een Amerikaanse rechtbank van een voormalig Scientology-lid, met citaten uit allerlei geheime stukken.

De sekte begon vervolgens aan een uitputtende rechtsgang, waarbij Spaink, XS4ALL en de mede-gedaagden (die kopie?n van het document op hun eigen homepages plaatsten) tot drie keer toe in het gelijk werden gesteld. Wel voegde de arrondissementsrechtbank Den Haag aan haar vonnis van 9 juni 1999 een aparte verklaring voor recht toe, met een driestappen toets voor de aansprakelijkheid van providers, niet alleen voor materiaal van hun klanten, maar zelfs ook voor hyperlinks. Bovendien zouden providers op verzoek de naam-adres-woonplaatsgegevens van klanten moeten overhandigen aan klagers, ‘als aan de juistheid van de kennisgeving in redelijkheid niet valt te twijfelen’.

Het Gerechtshof heeft dit vonnis in 2003 vernietigd, maar geen nieuwe omschrijving gegeven waarmee providers in de praktijk kunnen bepalen hoe ze met klachten moeten omgaan over de inhoud van websites. Wel werden in 2003 alle eisen van Scientology verworpen en liet het Hof de vrijheid van meningsuiting zwaarder wegen dan het auteursrecht.

“Uit de (…) teksten blijkt dat Scientology c.s. met hun leer en organisatie de verwerping van democratische waarden niet schuwen. Uit de teksten volgt tevens dat met de geheimhouding van OT II en OT III mede wordt beoogd (…) discussie over de leer en praktijken van de Scientology-organisatie te verhinderen”, aldus het Gerechtshof.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.